Dette kan, om klagen fører frem, stikke kjepper i hjulene for den kjærkomne nyetableringen i Rissa. Det nye tilbudet på Hysnes gir minst 40 arbeidsplasser. Unicare skal begynne å forberede etableringen i høst, og det nye tilbudet skal stå klart til januar neste år.

Påstår feil i forhandlingsprosessen

Lukas Stiftelsen mener at Helse Midt-Norge (HMN) har brutt kravet til såkalt reelle forhandlinger, noe som, enkelt forklart, betyr at HMN ikke har gitt dem reell mulighet til å «vinne» konkurransen om kjøp av spesialiserte rehabiliteringstjenester for ti pasientgrupper. En aktør som derimot vant frem i konkurransen, var Unicare, med sin planlagte etablering på helsefortet på Hysnes.

Klagen er levert til KOFA, Klagenemnda for offentlige anskaffelser. I klagen finner man blant annet følgende ordlyd: «I forhandlingsmøtet ga HMN beskjed om at Lukas Stiftelsen var helt i toppen kvalitetsmessig på de fleste pasientgruppene, men at det ikke var anledning til å forhandle på åtte av de ti pasientgruppene Lukas Stiftelsen hadde gitt tilbud på, fordi Lukas Stiftelsen hadde for høy pris, og «hjørnebrikkene allerede var lagt» i det HMN omtalte som et puslespill.»

Et nytt og lavere pristilbud på alle de ti pasientgruppene ble levert, men avvist av Helse Midt-Norge  (HMN).

I avslutningen av brevet skriver Lukas Stiftelsen følgende: «Anskaffelsen er av stor betydning for Lukas Stiftelsen ettersom de vil måtte avvikle større deler av driften dersom anbudet fullføres uten at de får kontrakt.» Lukas Stiftelsen mener kort sagt at konkurransen, på grunn av nevnte og andre feil i prosessen, må avlyses, og de avslutter brevet med å anmode Helse Midt-Norge om å avvente kontraktsinngåelse med anbudsvinnerne.

Kontraktene inngås likevel

Helse Midt-Norge vil imidlertid ikke avvente.

- Vi er kjent med at Lukas Stiftelsen har klagd over sin sak fordi de ikke nådde igjennom, og mener seg urettferdig behandlet, sier kommunikasjonsdirektør i Helse Midt-Norge Tor Harald Haukås.

- Vi mener at det ikke er grunnlag for klagen. Lukas Stiftelsen fikk anledning til å komme med fornyet tilbud etter at de var gjort kjent med at de lå vesentlig over i pris, men også det fornyede tilbudet deres hadde vesentlig høyere pris. Dermed var det dessverre ikke grunnlag for videre forhandlinger.

- Vi kommer likevel til å signere de avtalene som er planlagt, med tanke på det tilbudet som skal komme på plass, avslutter Haukås.

Kan ende med rettssak

Det sistnevnte bekreftes av Klagenemnda for offentlige anskaffelser, og det har betydning for hvordan de behandler saken.

- Innklagede har opplyst at det tas sikte på å signere kontraktene i løpet av juli 2017, skriver Line Rakner, som er rådgiver hos klagenemndsekretariatet, i en e-post til Fosna-Folket.

- Siden kontraktsinngåelse ikke avventes, vil saken bli behandlet som en ordinær rådgivende sak, og vil ikke bli prioritert.  Avgjørelser som gjelder andre brudd på regelverket enn ulovlig direkte anskaffelser, er rådgivende. Det vil si at avgjørelsene ikke har rettslig bindende virkning for partene, i motsetning til en dom i en rettssak eller et gebyrvedtak.

At saken ikke vil bli prioritert, betyr at normal saksbehandlingstid er 6–7 måneder. Selv om klagenemnda skulle gi Lukas Stiftelsen medhold, er Helse Midt-Norge altså ikke forpliktet til å rette seg etter dette.

- Men vi opplever at de fleste retter seg etter det KOFA mener, utdyper midlertidig leder Anneline Vingsgård hos klagenemnda.

– Vi er et ekspertorgan, og dersom innklagede ikke retter seg etter våre avgjørelser, vil den klagende parten ha et godt grunnlag for en erstatningssak.

- Man har glemt kontinuiteten

- Vi har ikke grunn til å klage på de andre tilbyderne, sier Ingfrid Eggen Skogrand, som er direktør hos Betania Malvik.

- Det vi reagerer på er prosessen, og at man har glemt det som handler om kontinuitet. Kompetanse er noe som bygges opp over lang tid, men rives fort ned, sier hun.

Fosna-Folket har ikke lyktes i å få en kommentar fra Unicare.