Yttrehus har siden 1985 vært journalist i Norsk rikskringkasting. Han kommer opprinnelig fra Nordfjord, flyttet seinere til Romsdal og så ble han boende på Østlandet.

Han ble onsdag takket av og tok en siste middag med Joar Elgåen, redaksjonssjef i NRK Trøndelag.

Trafikkradio

I NRK begynte han i 1985 som programleder i programposten Midt i trafikken. På nittitallet tok han initiativet til programmet «Helgestart».

– Det var min ide det, både det og programmet Helgeslutt, forteller NRK-profilen. For arbeidet med programmet fikk han Antenneprisen i 1994. Han var å høre i denne programposten til den ble tatt av lufta.

– Programmet overlevde seg sjøl da distriktskontorene sjøl begynte å ta opp tråden med å melde inn om arrangementer landet rundt, forteller Yttrehus.

Lokalreporter

Han sier han egentlig var fornøyd med å slippe å dra til Trondheim hver eneste fredag.

– Det største for meg at jeg har fått være lokalreporter på Fosen. Jeg blitt kjent med masse mennesker på her, sier reporteren. Han har hus på Ørlandet, trives godt og har mange venner rundt om på Fosen etter årene som lokalreporter. Noen umiddelbare planer om å flytte har han ikke.

– Hva som kommer til å skje vet en aldri, men enn så lenge blir jeg boende. Men jeg har familien på Østlandet, og jeg må snakke med barn og barnebarn jevnlig. Det ligger som en dragning i meg.

Ikke urban

Når en hører dialekten til Yttrehus hører en ikke noe som gjør at en kan plassere ei nål i norgeskartet et sted. Han sier dialekten stammer fra tida da han begynte i NRK. Han avviser at det er uttrykk for at han skal være urban, et bymenneske.

– Jeg bestemte meg for å holde meg til et normert språk. I løpet av åra har jeg både snakket nordfjording og romsdaling. Da jeg begynte her bestemte jeg meg for at jeg ikke skulle begynne å knote på trøndersk, sier han.

I 2000 overtok han han jobben etter Tom Erik Sørensen ved NRK sitt lokalkontor på Brekstad. Med sine 17 år i jobben er han den medarbeideren i lokalkontorets historie som har arbeidet her ubestridt lengst.

– Tom Erik var her i bare fem år, forteller reporteren.

Forfatteren

Yttrehus har tidligere vært dansemusiker og trafikklærer. Han ble i 1982 medarbeider på Radio Norbatt under FN-tjeneste ved stabskompaniet i Norbatt i Sør-Libanon. Seinere arbeidet han som redaktør ved Radio Motor i Drammen.

Våren 2009 debuterte han som forfatter da han ga ut boken «Erja i livets tjeneste» – en biografi om en kvinne som fristet tilværelsen som jordmor i Røde Kors i Asia, Afrika og i Makedonia. Hun arbeidet på Ørlandet som jordmor, og omkom i ei trafikkulykke i desember 2012.

I 2013 ga han ut biografien «Fred og fare». Den handler om Asbjørn Grande som tjenestegjorde i Forsvaret gjennom mange kontingenter som soldat i utenrikstjeneste i FN og NATO.

Nå arbeider han med ei tredje bok om den store Titranulykka 1899 der mange fiskere fra kysten av Midt-Norge omkom.

– Jeg skal begynne å sette meg ned med den etter hvert nå. Det er mye arbeid, men mye er gjort også. Det er skrivinga som gjenstår. Jeg har installert meg grillhytta, skrivestua kaller jeg den, avslutter Yttrehus.