De femten lærlingene befinner seg på forskjellige steder i utdanningsløpet. Tre stykker skal ta fagbrevet sitt i nærmeste framtid, mens andre nettopp har begynt. En av dem er sytten år gamle Ole Askim fra Stadsbygd i Rissa. Han kommer fra anleggsmaskinlinja, og fikk lærlingplass i juni.

– Vi som begynner her blir godt ivaretatt av de eldre arbeidstakerne i bedriften, sier Askim.

Veteraner

Bedriften er en stor og tung aktør lokalt i på Fosen og i Trøndelag. Øystein Syltern er sønn av grunnleggeren, og har god kjennskap til de fleste forhold som angår den daglige drifta. Med 180 ansatte involvert i ulike prosjekter rundt om kring, er det ikke så ofte han er å se i førersetet på bedriftens mange maskiner lenger, men han kan fremdeles kjøre en dumper, gravemaskin eller lastebil om det trengs. Om han ikke er ute på anleggene, har han god oversikt over arbeidstokken. Sist uke var lærlingene inne på ei samling.

– Er det nok bedrifter som tar inn lærlinger?

– Jeg skal ikke dele ut noen svarteper. Men mitt inntrykk er i alle fall at det er det offentlige som er dårligst til å ta inn ungdommer, sier Syltern.

Gode tider

Bedriftslederen mener at det i dagens arbeidsmarked ikke skal være nødvendig for noen å gå arbeidsledig hvis de ønsker en jobb. Friksjonsledighet på grunn av konkurser kan forekomme, men han mener de fleste vil ha muligheten til å komme seg ut i arbeidslivet igjen. På samme måte mener han ungdom har en reell sjanse til å komme seg i jobb hvis de satser bevisst på det.

– Det er jamt over mange flinke ungdommer, men det er graden av modenhet som varierer. Samtidig må det vel være lov å si at det er en eller annen som det kan settes spørsmålstegn ved i starten. Det har mer med modenhet å gjøre. De skal lære seg mer enn faget. For eksempel skal de lære seg å leve et normalt liv. Det å sitte oppe om natta ved et tastatur går ikke hvis du skal på jobb om morran. Dessuten må de huske å ete. Vi har ikke kiosker og bensinstasjoner på mange av de plassene der vi arbeider. De må huske å ta med seg matpakke.

Damene kommer

Sia Ivar Strand begynte i bedriften i 1987 har det skjedd flere endringer i bransjen. Sjøl har han vært både litt inn og ut av bedriften sia han begynte for første gang. Strand tok over heimgården en periode, men nå er han fulltids tilsatt hos Syltern.

Syltern arbeider i en mannsdominert bransje, men her har det også skjedd ting. Det er kommet inn flere kvinner i bedriften. Der er tre som driver med stikking, altså landmåling, og der er to som arbeider i produksjon også. Med kontoret skal det være ti stykker. Syltern mener det er enklere nå for kvinner å begynne i anleggsbransjen.

– Jeg ser for meg at det kommer til å jevne seg ut. I produksjon får vi kanskje aldri femti femti fordeling mellom kjønnene, men på ingeniørsida ser vi allerede at det er mange som kommer inn. Det er en naturlig utvikling. Det er ikke riktig å utelate femti prosent av befolkninga.

Vegen inn

Av ingeniørene som jobber i bransjen i dag, er det etter hvert flere som har kommet inn i bransjen ved at de har tatt fagbrev. Seinere bestemmer de seg for å videreutdanne seg, og så har de tatt teknisk fagskole.

– Vi har flere som har tatt den vegen. Til høsten har vi flere som skal begynne på videreutdanning, forteller bedriftslederen.

Foto: Snorre Berg