Illustrasjonsbilde.
(Foto: NTB/Scanpix)

Illustrasjonsbilde. Foto: NTB/Scanpix

Hepatitt C-pasienter må vente på behandling

Mange norske hepatitt C-pasienter må vente lenge på behandling. En årsak er dyr medisin grunnet en monopolsituasjon, ifølge Klassekampen.

Mellom 15.000 og 20.000 nordmenn lever med kronisk hepatitt C. Behandlingen av sykdommen er en tolvukers kur som koster rundt 540.000 kroner fordi det amerikanske farmasøytselskapet Gilead Sciences har monopol på medisinene i Norge, skriver avisen.

På grunn av kostnadene får ikke 60 prosent av dem som lever med hepatitt C tilgang til medisin før de har tydelige tegn på leverskader. Sykdommen er spesielt utbredt blant tidligere og aktive rusmisbrukere.

Ronny Bjørnestad, leder i Prolar, en organisasjon som blant annet driver med opplysning rundt sykdommen, drar selv til utlandet for behandling. Han fant de samme medisinene hos en produsent i Bangladesh til 7.500 kroner.

– Hadde det vært en sykdom som rammet en mer ressurssterk gruppe, hadde det aldri blitt akseptert, sier han om prislappen på medisinene i Norge.

Overlege Olav Dalgard ved infeksjonsmedisinsk avdeling på Akershus universitetssykehus sier prisene i Norge er umoralsk høye.

– Hadde vi hatt billigere medisiner, ville vi anbefalt behandling av langt flere på et mye tidligere tidspunkt. Det ville hindret mulighetene for smitte, sier han.

Klassekampen har kontaktet Gilead Sciences for kommentar, men har ikke fått svar.

Mer å lese på Fosna-Folket:
 
comments powered by Disqus
Leses nå
 
Nyheter

Ett hoftebrudd hver time hele året

Fall er den hyppigste årsaken til skader blant eldre. Hvert år får rundt 9000 nordmenn hoftebrudd som følge av fall.

Kystpilegrimene stevner inn fjorden

Pilegrimene er på tur fra Kristiansund til Trondheim og Nidarosdomen.

Drikkevannet kan bli dyrere – spesielt i distriktene

Vann- og avløpsanleggene må oppgraderes for 280 milliarder kroner, ifølge en rapport fra Norsk Vann. Det kan bety en høyere vannavgift, særlig i distriktene.

Her går hytta opp i røyk

Eieren vil bygge nytt.