Illustrasjonsbilde.
(Foto: NTB/Scanpix)

Illustrasjonsbilde. Foto: NTB/Scanpix

Hepatitt C-pasienter må vente på behandling

Mange norske hepatitt C-pasienter må vente lenge på behandling. En årsak er dyr medisin grunnet en monopolsituasjon, ifølge Klassekampen.

Mellom 15.000 og 20.000 nordmenn lever med kronisk hepatitt C. Behandlingen av sykdommen er en tolvukers kur som koster rundt 540.000 kroner fordi det amerikanske farmasøytselskapet Gilead Sciences har monopol på medisinene i Norge, skriver avisen.

På grunn av kostnadene får ikke 60 prosent av dem som lever med hepatitt C tilgang til medisin før de har tydelige tegn på leverskader. Sykdommen er spesielt utbredt blant tidligere og aktive rusmisbrukere.

Ronny Bjørnestad, leder i Prolar, en organisasjon som blant annet driver med opplysning rundt sykdommen, drar selv til utlandet for behandling. Han fant de samme medisinene hos en produsent i Bangladesh til 7.500 kroner.

– Hadde det vært en sykdom som rammet en mer ressurssterk gruppe, hadde det aldri blitt akseptert, sier han om prislappen på medisinene i Norge.

Overlege Olav Dalgard ved infeksjonsmedisinsk avdeling på Akershus universitetssykehus sier prisene i Norge er umoralsk høye.

– Hadde vi hatt billigere medisiner, ville vi anbefalt behandling av langt flere på et mye tidligere tidspunkt. Det ville hindret mulighetene for smitte, sier han.

Klassekampen har kontaktet Gilead Sciences for kommentar, men har ikke fått svar.

Mer å lese på Fosna-Folket:
 
comments powered by Disqus
Leses nå
 
Nyheter

Undervanns-EM i Kroatia:

Måtte bryte konkurransen

- Under konkurransen i EuroAfrican championship i Kroatia hadde vi alt klart. Dette skulle bli en bra konkurranse, vi hadde trent godt og skulle være kjent med fiskene som vi skulle jakte på, forteller Atle Skaug fra Ørland froskemannsklubb.

Utrykning etter funn av tom båt:

- Det var folk som lå lavt og solte seg