Åfjord er tilsynelatende hardest rammet så langt, med blant andre fem observasjoner via kamera i Støvelfossen i Stordalselva, og nå også fangstilfeller i samme kommune.

Gradvis vandring

Pukkellaksen har ikke på egen hånd kommet seg helt fra Stillehavet til Atlanterhavet. – Den fikk god hjelp i Sovjettida, da den ble satt ut i flere elver i Russland, forteller Peder Fiske (!), som er seniorkonsulent hos NINA, Norsk institutt for naturforskning.

– Derifra har den nådd ut i Barentshavet, og for eksempel i Kvitsjøen blir det nå noen år tatt mer pukkellaks enn atlantisk laks. Så har den altså kommet seg til Norge, gyter nå i flere elver i Øst-Finnmark, og dukker også opp lenger sør, for eksempel i Namsen, og helt ned til Rogaland og Storbritannia.

– Det er en art som ser ut til å ha sterke og svake årsklasser, forklarer Fiske videre. – I oddetallsår er det mer av den enn i partallsår, og i år ser det ut til å være spesielt mye.

Uvisse konsekvenser

Når det gjelder konsekvensene av pukkellaksens inntog i Norge, mener Fiske at det er vanskelig å si så mye om dem.

– Denne arten har ikke så presis tilbakevending. Sannsynligvis vil konsekvensene være relativt begrensede når det gjelder konkurransen med vanlig laks og aure i elvene. Dette fordi pukkellaksen gyter langt ned i elvene, og yngelen forlater elvene svært tidlig i sitt livsløp, mens de ennå er bittesmå. Pukkellaksen blir dermed ikke en sterk konkurrent i kampen om mat. Men det som kan skje, om pukkellaksen kommer tilbake for å gyte, er jo at det blir konkurranse om gyteplasser.

Ønsker skjellprøver

Hallgeir Stjern, lakseforvalter i Åfjord, er ikke ukjent med pukkellaksen. – Denne arten er dessverre kommet til veldig mange lakseførende vassdrag i Norge. Nå vet vi at den har vært i Stordalselva, og jeg tror nok at den har vært i Norddalselva også.

– Å styre dette er nok dessverre veldig vanskelig, fortsetter Stjern. – Men fiskere som får pukkellaks på kroken, må iallfall ta dem opp, og så vil vi gjerne ha melding om det. Det vil da ikke gå på kvoten deres. NINA ønsker skjellprøver fra pukkellaks, for å prøve å få oversikt over situasjonen.