Kommunal Rapport publiserte før helgen sitt kommunebarometer for 2017. Dette er en rapport som måler framgang og tilbakegang for de 426 norske kommunene.

De viktigste områdene er grunnskole, eldreomsorg, barnevern, barnehage, økonomi og kostnadsnivå.

Nest best

I sektoren «kostnadsnivå» er det bare én kommune som scorer bedre enn Bjugn kommune. Det får likevel ikke ordføreren til å juble, sier ordfører Ogne Undertun (Ap) til Fosna-Folket.

– Dette er for så vidt gammelt nytt og andreplassen betyr ikke annet enn at vi har gjort den vonde, men nødvendige økonomijobben.

– Medaljen har en bakside, og det har vært en krevende prosess for alle som har vært involvert. Da tenker jeg først og fremst på ansatte i helse og skole. Mange har fått det travlere, og konsekvensen har vært noen dårlige tjenester.

Kostnadsnivå-sektoren sier noe om hvor mye kommunens tjenester koster hver enkelt innbygger. I sektoren «helse» scorer kommunen særdeles lavt (413. plass), noe som viser en tydelig sammenheng mellom penger brukt og tjenestekvaliteten i kommunen.

Åfjord er best på Fosen

Andreplassen til tross, Bjugn går ned seksten plasser totalt fra i 2016, og er per dags dato Norges 321. beste kommune å bo i.

– Nå når økonomijobben er gjort, skal vi gjøre et nytt krafttak sammen med de ansatte for å skape et inspirerende og utviklende arbeidsmiljø i organisasjonen vår.

– Vi var ambisiøse da vi skaffet oss ny rådmann. Han har innfridd mer enn vi kunne forvente og han har god dialog med de ansatte. Han har også rukket å sette i gang flere utviklingsprosjekter i våre tjenester og vi gleder oss til fortsettelsen, sier Undertun.

Som i 2016, er Åfjord den beste Fosen-kommunen å bo i, til tross for et fall nedover totallista på hele 78 plasser.

Ørland er den eneste Fosen-kommunen som klatrer; sju plasser opp fra fjoråret, til en 239. plass.

2017

Kommunebarometeret er en sammenlikning av landets kommuner, basert på til sammen 141 nøkkeltall innen tolv ulike sektorer.

2017-utgaven er nå klar, og viser at Dovre topper tabellen foran Audnedal, Tolga, Røyken, Siljan, Oppegård, Oppdal, Bærum, Asker og Mandal. Disse kommunene utgjør Topp 10 i årets barometer.

De tolv sektorene rapporten baserer seg på, er grunnskole, pleie og omsorg, barnevern, barnehage, helse, sosialtjeneste, kultur, økonomi, kostnadsnivå, miljø og ressurser, saksbehandling, vann, avløp og renovasjon,