Det var kvelden for tilbakeblikk og framtidsrettet refleksjoner. Gavmild midtsommerkveldssol kastet glans over gjestene som kom for å dele gleden over det flotte bygget med museumsledelsen.

Stolt museumsdirektør

Idyll ved Prestelva på Stadsbygd. Foto: Vigdis Schei

En stolt museumsdirektør Magnus Skoglund ønsket de nærmere 280 gjestene velkommen til en dag mange har sett ram til med glede. Dagen da nybygget skulle tas i bruk og museet re-åpnes etter en travel og krevende byggeperiode der hovedentreprenør Petter Bakøy A/S har gjort en utmerket jobb.

- Dette er en stor dag, sa Skoglund da han entret scenen.

– En stor dag for museet.

Skoglund tok over direktørjobben etter Bernt Brevik i fjor høst, og har, ifølge ham selv, vært med på «sjarmøretappen» når det gjelder prosessen med å planlegge, bygge og sluttføre nybygget til Museet Kystens Arv. Nå ser han fram til å fylle det nye båtmuseet med aktiviteter og utstillinger der fokus er klinkbygde båter og livet på sjøen.

En ildsjel og en målbærer

Utearealet ved praktbygget er innbydende og frister til nytelse en vakker midtsommerkveld. Foto: Vigdis Schei

Før Skoglund overtok roret, hadde ildsjeler jobbet hardt i mange år med å få finansieringen på plass fra både stat, fylke og kommune. Bernt Brevik har vært den ubestridte drivkraften bak ideen om nytt kystkulturmuseum og har holdt optimismen oppe til tross for at det buttet imot enkelte ganger i løpet av årenes løp. Planene om nybygg ble lansert allerede i 1989, og Bernt begynte som sjef i 1997.

- Siden den gang har det rent mye vann i Prestelva, sa båtbygger Einar Bergfjord.

Han ble betegnet som kontinuitetens mann ved museet.

- Uten Breviks iherdige innsats hadde ikke nybygget stått ferdig i dag. Han har vært en ildsjel og målbærer.

Takk til dugnadsfolket

Museumsdirektøt Magnus Skoglund ønsket velkommen til en gledens kveld. Foto: Vigdis Schei

Sjøl retta Brevik en spesiell takk til dugnadsgjengen på museet. Uten deres hjelp, intet nybygg, sa han og kunne fortelle at både «Kari og Per» har deltatt med utrolig mange timers dugnadsarbeid. De mange frivillige har vaska, mala, beisa, flytta på bygninger, montert og rydda.

- En formidable innsats der Inge Solstad, som leder i museumslaget Staværingen, har stått i bresjen for troppene.

Viktig historie

Bern Brevik fikk velfortjent ros og takk for sitt mangeårige arbeid ved museet. Han har vært en stor pådriver for at prosjektet skulle komme i havn. Til høyre er Jon Bojer Godal. Foto: Vigdis Schei

Brevik har glødet for oppgaven. Han gløder for formidling av vår felles historie. Historien om ferdsel på sjøen gjennom uminnelige tider.

- Historia til Norge er plogen og den klinkbygde båten. Det er viktig å huske på. De minnene skal vi ta vare på her ved museet. I nybygget, tegna av arkitektfirmaet Eggen arkitekter AS, skal kommende generasjoner få høre og lære. En drøm har gått i oppfyllelse, sa Brevik og leste til slutt diktet «Det er den draumen» av Olav H. Hauge. Før han ga ordet videre, takket han alle ansatte og sa at driften videre er i de beste hender med den nye museumsdirektøren.

Gratulerte alle

Bernt Brevik ble hyllet. Foto: Vigdis Schei

Også Suzette Paasche, administrerende direktør for MiST (Museene i Sør-Trøndelag), takket alle for innsatsen. Paasche har hatt rollen som leder av byggekomiteen.

- Man får til det man vil. Bare man vil nok. Det er dette prosjektet et synlig bevis på.

Sa MiST lederen og gratulerte alle med dagen. Fylkeskommunen ved Stig Klomsten fikk rosende ord. Så også Rune Schei, styreleder i Stiftelsen Kystens Arv. Kommunens representanter ved Per Kristian Skjærvik, Ove Vollan og Vigdis Bolås fikk honnør av Paasche for godt arbeid. Og det var tidligere ordfører Skjærvik og dagens ordfører Vollan som fikk æren av å foreta den offisielle åpningen av signalbygget ved Prestelva.

Sponsorer

Per Kristian Skjærvik og Ove Vollan stod for den offisielle åpninga. Foto: Vigdis Schei

Blant sponsoraktørene som ble nevnt, var Stadsbygd Sparebank. Representantene Bjørn Ola Vang og Egil Hammer inntok scenen med en medbrakt sjekk på et hyggelig beløp. Seter til auditoriet «Banksalen» er allerede innkjøpt og på plass.

- Vi håper at «Banksalen vil gi folk mange gode opplevelser, og det er ekstra hyggelig for oss i jubileumsåret å kunne bidra med penger til dette praktbygget, sa Egil Hammer.

Itab Industrier AS og Rissa Kraftlag BA fikk også honnør for fin sponsorstøtte til prosjektet.

Båt som bindeledd

Sofa-samtalen ble ledet av Petter Myhr til venstre. Videre Jon Bojer Godal, Einar Vegge og Rasmus Rohde. Foto: Vigdis Schei

Kveldens siste post ble ledet av Petter Myhr, direktør for Olavsfestdagene. Med seg hadde han nestor innen tradisjonsbåren håndverkskunnskap Jon Bojer Godal, pilegrimsprest Einar Vegge og musiker Rasmus Rohde i en samtale rundt tema «Båt som bindeledd». En båt kan brukes til så mangt. Og den kan være et symbol på både liv og død. Interessante perspektiver som publikum bare fikk en liten smakebit av. Men en sjanger som så absolutt kan gjentas ved en senere anledning.

Restaurantetn "Flo & Fjæra" bød på forfriskninger og noe å bite i. Foto: Vigdis Schei

Etter to timer med taler og underholdning, var det anledning til å smake på forfriskninger og besiktige det vakre bygget både innvendig og utvendig. Sola var på arrangørens side og hadde ikke tatt kveld.

Og til høsten begynner jobben med å fylle utstillingshallen med båter. Neste år blir det åpning på nytt. For da skal alt være ferdig. Solskinnskveld er allerede bestilt!

Fra Stadsbygd Sparebank fikkt ledelsen ved Kystens Arv en gavesjekk overrakt av Knut Ola Vang og Egil Hammer. Foto: Vigdis Schei