Den er den første i sitt slag i Norge, med bevegelige seter, ratt, lyd og tredimensjonale bilder tett på.

Virtuell virkelighet

Fosna-Folket tok turen for å prøve ut nyvinningen, som hadde sin debut på ei byggmesse i Trondheim nå nylig. Den skulle til et arrangement på Østlandet påfølgende helg. VR er en forkortelse for virtuell virkelighet, hvor datateknologi lar brukeren påvirke og bli påvirket av et dataskapt miljø som skal etterligne en virkelighet. Journalist Snorre Berg blir avisas første prøvekanin. Arild Instebø spenner han fast og kobler opp alt av nødvendig utstyr. Så sendes Berg utenfor en hinsides rå berg-og-dal-bane.

- Hjelp!

Snorre Berg lever seg raskt inn hendelsene, som han virker å være en del av.

- Helt rått, dette. Og jeg som er så redd for berg-og-dal-baner. Er turen snart slutt?

Berg ynker seg høylytt mens VR-simulatoren gjør brå bevegelser og kaster rundt på journalisten. Midt i mot lager en maskin vind for å sette prikken over opplevelsen.

Stolen er den første i sitt slag i Norge, med bevegelige seter, ratt, lyd og tredimensjonale bilder tett på. Foto: Terje Dybvik

- Dette er bare så bra

Han puster mildt sagt lettet ut etter at ferden er over. Da er det over på bilspill og gateløp.

- Dette var mer noe for meg. Du verden, dette er bare så bra, skryter Snorre Berg uhemmet.

- Flysimulator vil komme etter hvert, men man er så langt ikke vært fornøyd med kvaliteten, forklarer Arild Instebø som driver partyz.no.

130 paller med utstyr

Arild Instebø var den vestlandske soldaten som ble værende igjen på Ørlandet etter endt førstegangstjeneste i 1989. Etter å ha trått inn i underholdningsbransjen som disc jockey, har utvalget moroartikler økt betraktelig. Han er nå leverandør til hele landet til både festivaler, messer, utdrikningslag og så videre. Instebø har alt fra lasershow og hoppeborger til rodeookse- og elg. 130 paller med utstyr står lagret på Brekstad og sendes rundt omkring. I tillegg har han et deponi sør i landet, hvor også utstyr hentes ut.

- Dette startet i 2003 egentlig, da jeg via engasjementet i Ungdommens Hus på Brekstad søkte etter noen nye kule ting. Siden har det bare balet på seg. Vi er nå størst i landet på utstyr til skumparty og popkornparty og en av landets største totalt på denne typen utstyr. Jeg leverer nå til rundt 150 arrangementer i året, forteller Arild Instebø.

I tillegg bistår han med spesialeffekter til film og teater, som vindmaskiner og skum.

Foto: Terje Dybvik

Lazer tag

Arild Instebø kjøpte for ei tid tilbake 670 kvadratmeter ved tidligere Ørland videregående skole, som nå er pusset opp. Her står blant annet en 200 kvadratmeter stort anlegg for såkalt lazer tag – et spill hvor to lag kjemper mot hverandre med laserpistoler

- Utover sommeren skal vi holde åpent en dag i uka, forteller den alltid smilende Arild Instebø.

- Ingen har det så morsomt på jobb som deg?

- Det er mye morsomt, helt klart. Men det er også mye jobb, både med å være helt i front på nytt utstyr, klargjøring, tilrettelegging og i forhold til alt av logistikk når utstyr skal fraktes rundt omkring. Jeg har nå ansatt to på deltid. Interessen for å jobbe med dette var voldsom – jeg fikk inn rundt hundre søknader på de to deltidsstillingene, forteller Arild Instebø, Fosens ubestridte konge av festutstyr.