Av: Aekkarat, Amira, Aya, Eremias, Hager, Hong, Nairouz, Shamso, Supawadee, Yasmin, Yordanos, Yousuf, elever i GR2 ved NAV Rissa, avd. for integrering og opplæring

Hva er ramadan?

Alla muslimer i verden har en måned i året hvor de faster. De spiser ikke mat og drikker ikke fra solen kommer opp til solen går ned. Ramadan er måneden der de feirer at den hellige Koranen åpenbarte seg for profeten Muhammed.

Det er tre mål med faste: et religiøst, et sosialt og et helsemessig mål. Fromhet er det første målet. Folk skal slutte med de negative tankene.  De skal ikke si noe stygt og ikke lyve om andre mennesker. Så ramadan er tilbedelsesmåneden hvor man kan lære seg tålmodighet, veldedighet, ærlighet, tilgivelse og føle hvor vanskelig det er å være fattige mennesker som  ikke har nok mat for seg selv. Så er ramadan en viktig tid til å vise veldedighet. En muslimsk elev sa:  «Når da jeg fastet i løpet av dagen, vil jeg naturligvis tenke på de fattige som er sultne,  og en sulten mage gjør det lett å gi penger til fattige.»

Når er ramadan?

Ramadan er den niende måneden i den og islamske kalender som har 354 dager på 12 måneder.  Ramadan er på forskjellig tid hvert år, og i år er fasten fra 27.mai til 25. juni.

- Det er ikke vanskelig å faste i hjemlandet, sier Yousuf (39) fra Somalia.

- Men det er fryktelig vanskelig å faste i Norge. Her går ikke sola ned før klokka 23:00.  Derfor kan vi bare spise mellom klokka 23:00 og klokka 02:15 på natta. Noen imamer i Nord-Norge, hvor sola aldri går ned, sier at muslimene der kan følge Mekkas fastetider, og noen kan følge sola i Oslo.

Mekka

Fysisk aktivitet og mat

I noen muslimske land har de kortere arbeidsdager under Ramadan, mens i Norge er arbeidsdagen lik alle andre arbeidsdagene i året.  Muslimene blir slitne og trøtte etter en lang arbeidsdag uten mat og drikke. Det er lov å drive med sport under ramadan, men fasten gjør at mange orker mindre. Derfor er maten en viktig del av ramadan. Ramadan har to måltider i løpet av et døgn. Det er viktig at disse to måltidene settes sammen slik at de gir nok energi og alle de næringsstoffene kroppen trenger.

Ikke alle må faste

Fasten er obligatorisk. Men det er ikke nødvendig å faste for barn under 15 år, mennesker som er syke, pensjonister, gravide, menstruerende kvinner eller mennesker som er på en lang reise. Hvis de ikke kan bli med å faste på ramadan, må de enten faste senere eller gi penger til de som trenger det.

I Somalia er noen butikker og restauranter stengt under id. Her i Norge er det ikke sånn.

ID

Etter en måned med faste kommer Id, da alle feirer at fasten er over.  Alle muslimer spiser. Men før det går de vanligvis til gravene til familiene sine, etterpå går de til moskeen for Id-bønn. Etterpå spiser og drikker de sammen med familie og venner, ringer til familie og venner i utlandet og lager masse forskjellig Id-godteri. Så drar alle familier, naboer, venner og barn til parken og leker.

Er ramadan vanskelig?

To muslimske jenter i klassen  kommer fra Syria. Moren bruker hijab, men de bruker det ikke. De syns det er viktig å faste. De mener at å faste er mer nødvendig enn å bruke hijab. Yousuf er fra Somalia og bor i Rissa sammen med kona si og de fem barna sine.

- Jeg er ikke så veldig bekymret hvis barna ikke vil faste, sier Yousuf.

- Jeg forteller dem bare at jeg kjøper fine klær og tar fine bilder til dem hvis de faster gjennom ramadan. De mindre barna følger vel bare de største.

Men for barn som vokser opp i Norge, er det kanskje ikke en enkel ting. Fordi det vil sikkert påvirke deres daglige liv. Og de religiøse reglene vil i så fall vil gi den nye generasjon større utfordringer.

Mekka