Seremonien finner sted inne på flystasjonen klokken 11.00.

- Hva blir din største utfordring som stasjonssjef?

- Det blir å legge til rette for innfasingen av de nye kampflyene. Vi skal sette et nytt kampflysystem i drift, og vi starter denne høsten. Det blir en ny erfaring for både Forsvaret og Luftforsvaret. Så skal vi videreutvikle de kapasitetene vi har i dag, svarer påtroppende stasjonssjef Sandnes på Fosna-Folkets spørsmål.

Seks fly hvert år

Ørland-ordfører Tom Myrvold (H) holder blomsterbuketten. Til høyre for ham er Aage Lyder Longva og Hans Ole Sandnes. Foto: Jakob Ellingsen

Han er langt fra ukjent med Ørland. Fra 2008 til 2012 jobbet han på flystasjonen, blant annet som sjef for 338-skvadronen. Det var i perioden da Ørland hovedflystasjon kjempet mot Bodø om å bli Norges nye kampflybase. Ørland vant den kampen da Stortinget vedtok styrkesamlingen på Ørlandet den 14. juni 2012. Fem år etter er utbyggingen av kampflybasen inne i sitt kanskje mest hektiske år. Samtidig ankommer de første F-35-kampflyene i november. Deretter kommer det seks nye fly hvert år frem til flåten er fulltallig en gang i 2024-2025.

Blir ukependler

- Er det spesielt å være stasjonssjef når de første nye kampflyene ankommer?

- Det blir en flott dag for Forsvaret og Norge når de ankommer. Det er en milepæl naturligvis, sier Sandnes.

Fra venstre er Aage Lyder Longva, ordfører Tom Myrvold (H) og påtroppende stasjonssjef Hans Ole Sandnes. Foto: Jakob Ellingsen

Han kommer opprinnelig fra Verdal, men 49-åringen bor nå på Inderøy.

- Flytter du til Fosen eller blir du pendler?

- Jeg blir pendler. Ukependler. Jeg gjorde det sist jeg jobbet på Ørlandet også, forteller han.

- Flott sted

Han har nå vært i Luftforsvaret i 30 år. Sandnes er utdannet jagerflyger. De siste årene har han jobbet ved Forsvarets Operative Hovedkvarter, men nå overtar han altså stafettpinnen etter Aage Lyder Longva som stasjonssjef i Ørland.

- Jeg ser veldig frem til å starte. Det er en flott jobb på et flott sted. Det er en region jeg håper å trives like godt i nå som før. Jeg ser frem til en ny runde med spennende oppgaver, sier han.

Hans Ole Sandnes har tidligere vært leder for 338-skvadronen i Ørland. Foto: Arkiv

Les mer: