Stortinget kommer den 8. juni til å vedta at Åfjord og Roan blir én kommune fra 1. januar 2020. De to kommunene gjorde allerede i juni 2016 vedtak om å slå seg sammen. Dette skjedde etter at roansbyggen sa ja til sammenslåing i en folkeavstemning. I Åfjord ble saken ansett som så lite kontroversiell at folkeavstemning ble droppet.

Bjugn på banen

Etter at Roan og Åfjord i juni i fjor hadde bestemt seg for å slå seg sammen, kom Bjugn på banen. Åfjord var villige til å gå i dialog med Bjugn om sammenslåing, mens Roan ikke ville være med i en sammenslåing som omfattet Bjugn. Etter påtrykk fra Fylkesmannen i Sør-Trøndelag sa Roan seg villige til likevel å bli med på forhandlinger før jul i fjor, men Roan trakk seg fra samtalene etter kun ett møte.

Tvang

På nyåret i år sendte Bjugn og Åfjord søknad til departementet om å få slå seg sammen til én kommune. Ikke lenge etter ble det kjent at regjeringen med støtte fra Venstre valgte å se bort fra dette, og heller gå for en tvangssammenslåing av Ørland og Bjugn samt sammenslåing av Åfjord og Roan. Det er nå klart at Høyre, Fremskrittspartiet og Venstre sikrer stortingsflertallet for denne løsningen når saken behandles 8. juni.

Senter i Åfjord

Årnes i Åfjord blir kommunesenter i den nye kommunen. Foto: Terje Dybvik

Kommunalkomiteen legger nå opp til at kommunene som skal slå seg sammen, skal gjennomføre møte i ei nyopprettet fellesnemnd før 1. juli.

«Enighet om funksjonsfordeling og andre ting som skal være avklart mellom kommunene bør være endelig besluttet og avklart før 25. august», heter det i komiteens innstilling.

Åfjord og Roan har allerede vedtatt en intensjonsavtale. Der er det avklart at kommunesenteret skal ligge på Årneset i Åfjord. Bjørnør ble tidligere brukt som arbeidstittel på en sammenslått Åfjord- og Roan kommune. Frem til 1892 utgjorde Roan, Osen og Stoksund Bjørnør kommune.

Les hele intensjonsavtalen mellom Åfjord og Roan her.

- Tar opp tråden

Åfjord-ordfører Vibeke Stjern (Ap) er i det store utland når Fosna-Folket snakker med henne på telefonen. Hun påpeker at Åfjord og Roan allerede har gjort mye arbeid for å slå seg sammen.

- Nå har vi hatt en liten stopp, så tar vi opp tråden igjen. Vi har allerede kommet et godt stykke på vei. Vi har intensjonsavtalen klar og kommunesenteret er klart, sier Stjern.

Håpet på én

Åfjord-ordføreren hadde helst sett at hele Fosen ble én kommune.

- Jeg har aldri trodd at Stortinget bare skulle vedta én kommune på Fosen nå, men jeg hadde håpet at Stortinget skulle se at Fosen er på vei til å få til noe. To sa ja til én Fosen-kommune og to sa tja. Det er en veldig sterk greie. Vi er seks ordførere på Fosen som mener at én Fosen-kommune er det beste på lang sikt. Da mener jeg Stortinget burde si: Greit, det blir ikke noen sammenslåing nå. Dere får jobbe videre med én Fosen-kommune, sier Stjern.

Les mer: Dette sa Fosen-kommunene om én Fosen-kommune.

- Verre med Trump

Fosen blir nå delt i fire som følge av kommunereformen. Leksvik og Rissa blir en kommune på over 10 000 innbyggere. Det blir også Ørland og Bjugn. Åfjord og Roan blir i den sammenheng en lillebror med cirka 4200 innbyggere.

- Nå blir det tøffere å holde Fosen sammen. Jeg tror prosessen frem mot én fremtidig Fosen-kommune blir lenger. Det er ikke bare, bare å slå sammen to kommuner. Man blir innovervendt og navlebeskuende. Man må si opp de interkommunale samarbeidsavtalene og vurdere hvilke man skal etablere på nytt, sier Stjern og viser til at Indre Fosen har vært nær ved å melde seg ut av helsesamarbeidet på Fosen.

Åfjord-politikeren påpeker samtidig at hun ikke ønsker å svartmale situasjonen.

- Jeg tror vi overlever. Det er verre at Trump nå bryter ut av Paris-avtalen.

- Reversering er usikkerhetsmoment

Roan-ordfører Einar Eian (H) sier Roan og Åfjord ikke har rukket å ha noen dialog for veien videre.

- Vi må jobbe ut ifra det Stortinget vedtar. Så er det et usikkerhetsmoment det at enkelte parti (Ap og Sp, red.anm.) snakker om å reversere kommunesammenslåinger dersom de kommer til makten etter valget.

- Men er det noen grunn til å tro at Åfjord eller Roan vil søke om å få reversert sammenslåingen?

- Nei, jeg ser ikke for meg noe som tilsier det. Men det er et usikkerhetsmoment med Bjugn i og med at de sier de vil søke om å få reversere sammenslåingen med Ørland.

- Kan det påvirke Åfjord og Roan-sammenslåingen?

- I utgangspunktet ikke, men Åfjord og Bjugn har jo også en intensjonsavtale om å slå seg sammen. Hva skjer i den forbindelse? Det spørsmålet må vel rettes til Åfjord. Det blir imidlertid vanskelig å forholde seg til eventualiteter, påpeker Eian.

- Dårlig tid

Roan-ordføreren mener det er ganske dårlig tid på å slå sammen Åfjord og Roan innen 1. januar 2020.

- Det er en god del som må på plass. Det vet Rissa og Leksvik alt om. Jeg forstår det på dem som at det er mye arbeid. Vi må starte jobben med en gang, men det er jo ikke så mye vi får gjort før sommeren.

- Hva blir bedre når Roan og Åfjord blir slått sammen?

- Vi er jo til for å yte tjenester til innbyggerne. Vi mener vi med sammenslåingen vil opprettholde og yte bedre tjenester. Så har vi hatt en bred innbyggerinvolvering i denne saken, påpeker Eian.

64,4 prosent av innbyggerne i Roan sa i mai 2016 ja til sammenslåing med Åfjord.