Komiteen for opplæring og tannhelse i Sør-Trøndelag vedtok tidligere denne uka at avgjørelsen om ny videregående skole i Vanvikan skal tas i desember. Frem til da skal også Rissa utredes som alternativt skolested.

Punkt i intensjonsavtalen

Både Leksvik og Rissa har hver sin videregående skole i dag, men Leksvik sin har de siste årene hatt nedleggelsesspøkelset hengende over seg. Dette var bakgrunnen for at ny felles videregående skole i Vanvikan ble med som et viktig punkt i intensjonsavtalen om sammenslåing mellom Leksvik og Rissa. I avtalen står følgende:

«I samarbeid med fylkeskommunene skal det utredes og arbeides for en felles videregående skole som legges til Vanvikan».

Punktet ble tatt med til tross for at det er fylkeskommunen som har ansvaret for videregående skole.

- Trenerer

Fylkestinget i Nord-Trøndelag vedtok skole i Vanvikan i juni 2016, mens Sør-Trøndelag valgte å utsette saken. At flertallet i Sør-Trøndelag nå går inn for også å utrede Rissa som skolested frem mot desember, får fylkesordfører Eiden (H) i Nord-Trøndelag til å reagere.

- At de trenerer denne saken i 1,5 år er meget beklagelig, sier han.

Eiden mener saken treneres i Sør-Trøndelag.

- Det har gått ett år siden vi vedtok skole i Vanvikan. Siden den gang har saken blitt trenert i Sør-Trøndelag. Hva mer må utredes? Det er aktuelle tomter i Vanvikan som kan brukes. Ny videregående skole i Vanvikan var en viktig del av sammenslåingen mellom Leksvik og Rissa, påpeker han.

- Usikkerhet

Fylkesordfører Eiden er ikke sikker på hvordan saken skal behandles i desember, men han forventer at den endelige avgjørelsen blir fattet i det nye fylkestinget for Trøndelag fylkeskommune. Hva det blir flertall for der, er han usikker på.

- Det spørs om Arbeiderpartiet og Senterpartiet vil opptre som samlet blokk, sier han.

Da komiteen for opplæring og tannhelse i Sør-Trøndelag behandlet saken denne uka, var det Arbeiderpartiet og Senterpartiet som sikret flertall for at også Rissa skal utredes som skolested frem mot desember. Høyre, Fremskrittspartiet og Venstre kom med et alternativt forslag til vedtak hvor man klart tok stilling til Vanvikan som fremtidig skolested. Dette forslaget ble nedstemt.

- Samme sak var oppe til behandling for et år siden og allerede da mente vi at vi burde tatt en beslutning om å komme i gang med ny skole. Da ønsket Arbeiderpartiet og resten av flertallet videre utredning. Nå har ett år gått og det samme flertallet vil utrede videre med den usikkerhet det innebærer for både ansatte ved skolen, elever, kommunene og næringsliv, sier Frps Mats Ramo.

Reagerer

Høyres Henrik Kierulf er av samme oppfatning.

- Saken er og har vært bredt utredet og svært mange har blitt hørt, og vi kommet aldri i en situasjon hvor alle er enige om hvor skolen skal ligge. Det som imidlertid veier tungt for oss er at vi skal bygge en skole med et fagmiljø og en bredde i fagtilbudet som er tilpasset arbeidslivets behov i regionen, påpeker han.

Også Venstres Elisabeth Paulsen reagerer på at saken nok en gang skal utredes.

- Tiden er nå inne for å ta en beslutning slik at vi kan komme i gang med bygging av ny videregående skole i Indre Fosen kommune, sier hun.