– Så lenge man klipper gresset ofte, fungerer det fint å la det klippete gresset ligge igjen på plenen. Kort, kuttet gress blir til super næring for gresset, sier Tove Ladstein i Opplysningskontoret for blomster og planter (OBP).
– Mat til mikrober og bakterier
Såkalt bioklipp vil si at gresset hakkes opp i små biter som blåses ned i plenen istedenfor å havne i en oppsamler.
– Umiddelbart startes en slags kompostering nede mellom gresstråene. Denne omdanningen gir mat til mikrober, bakterier og andre organismer som finnes i jorden og gjør at gressrøttene får mer luft og næring, sier Ladstein.
Gress som gjødsel er også miljøvennlig.
– De naturlige næringsstoffene i gresset føres tilbake til jorda, og man slipper å gjødsle mer enn nødvendig. Så lenge plantematerialet er friskt, er det flott å bruke de ressursene vi har i hagen i kretsløp, sier Ladstein.
Gratis næring
Hennes inntrykk er at flere har fått øynene opp for å bruke gress som gjødsel.
– Plenen får verdifull næring helt gratis, og man slipper å bruke en oppsamler som må tømmes regelmessig eller rake bort hauger med tungt gress. Selv bruker jeg aldri en rake, men klipper gresset jevnt og ofte, sier hun.