I helga åpnes jomfruburet og lukkede rom i borgen. (Foto: Terje Dybvik)

I helga åpnes jomfruburet og lukkede rom i borgen. Foto: Terje Dybvik

Åpner jomfruburet for publikum for første gang

I helgen arrangeres åpen helg for besøkende på Austråttborgen, i samarbeid med Ørland kommune og Kultursenteret. De historiske dagene er en del av Reformasjonsåret 2017.

- Det er første gang vi har åpen borg. Ørland kommune har historiske dager lenge, og i den forbindelse ønsket vi å tilby å åpne borgen, sier Åshild Adsen, museumsdirektør ved kunstindustrimuseet.

Lokale krefter

Ørland kommune med Gunn Kristin Ørsleie og Gunnhild Tettli i spissen har engasjert lokale krefter slik at det blir mulighet til å oppleve teater og korsang på borgen. I tillegg bidrar Fosen folkehøgskole med presentasjoner av tradisjonshåndverk og det blir marked i nedre borggård.

Åshild Adsen (Foto: Terje Dybvik)

Åshild Adsen Foto: Terje Dybvik

 

Det blir også mulighet til å bli med opp i tårnet på borgen, og rundt i de lukkede rom, der man også finner gode motiver til den pågående fotokonkurransen.

- For første gang åpner vi jomfruburet, der kan barna sitte å høre på eventyr. På grunn av sikkerhet er det kun mindre grupper slippe inn, men vi tror at om dette blir en suksess så ønsker vi å gjenta med flere åpne helger. Sommersesongen vil være som vanlig, kanskje med åpen helg til høsten. Vi planlegger også å ha borgen åpen til jul, det har heller ikke vært vanlig, sier Adsen.

- Ikke vært lett

Alt ligger til rette for at det i helga blir liv og røre på borgen.

- Men ikke så mye liv og røre som vi skulle ha ønsket. Vi må balansere det med bestemmelsene fra riskantikvaren, det har ikke vært lett. Det var et sangerstevne på Ørlandet i 1929, der de deltagende ble fotografert på borgen. Det satt folk overalt! Slik skulle vi gjerne hatt det nå også, men det går dessverre ikke, sier museumsdirektøren.

1929. Arnt Kløften dirigerer Ørland sangforening. (Foto: Jakob Christiansen)

1929. Arnt Kløften dirigerer Ørland sangforening. Foto: Jakob Christiansen

 

Adsen håper at mange vil ta turen til borgen i helga, og at også ørlendingene selv vil benytte seg av anledningen til å besøke kulturarven.

- Det er veldig mange ørlendinger som sier at det er mange år siden de besøkte borgen, og vi håper jo at vi også kan endre på dette, sier hun.

Mer å lese på Fosna-Folket:
 
comments powered by Disqus
1929. Arnt Kløften dirigerer Ørland sangforening.
(Foto: Jakob Christiansen)

1929. Arnt Kløften dirigerer Ørland sangforening. Foto: Jakob Christiansen

Leses nå
 
Nyheter

Skolen var stengt da «Dagros» og vennene kom på besøk

En flokk kyr tok seg en aldri så liten luftetur på Stadsbygda søndag kveld.

25 fikk fartsbot og 1 mistet lappen i UP-kontroll – kun 1 fosning

Nok en gang var UP vitne til mye råkjøring i rushet mot ferja søndag.

Leksværingene er mest negative

Innbyggerne i Leksvik er mest negative til at hele Fosen skal bli én kommune.

Død hjort funnet i sjøen: - Ikke helt vilt

Politiet melder søndag kveld om at en død hjort er funnet i havnebassenget på Brekstad i Ørland.

- Vi trenger insektene

Cor Roskam lager alt fra større møbler til fuglekasser og insektshotell. Sistnevnte er også viktige for miljøet, og nederlenderen håper flere vil bidra til å ta vare på insektene.