Kristian Torve er i vår ute i hele Trøndelag for å bli kjent med hva som er viktig for folk, men også for å fortelle hva som er viktig for ham. Nylig var han i Rissa og besøkte ITAB og Servi, som til sammen har seks lærlinger.

Torve, som kommer fra Oppdal er Arbeiderpartiets ungdomskandidat til høstens stortingsvalg og innehar den usikre kampplassen. Om han kommer inn, vil han bli den yngste stortingsrepresentanten i perioden.

- Svært etterlengtet

Torve forteller at han i Rissa fikk svært gode tilbakemeldinger på vedtaket.

- Jeg fikk tilbakemeldinger på at dette er svært etterlengtet, siden de er helt avhengige av å kunne rekruttere fremtidas arbeidskraft lokalt på Fosen, forteller Torve.

Han er opptatt av fag-og yrkesopplæring, og det aller viktigste er at det skapes nye arbeidsplasser i hele Trøndelag, samt at tilgangen på arbeidskraft er høy.

- Om bare tretten år vil vi mangle enormt mye faglært arbeidskraft. Kun innenfor bygg- og anleggsbransjen vil vi mangle 40.000 fagarbeidere i 2030 om dagens utvikling fortsetter. Samtidig vet vi at det vil bli langt færre jobber tilgjengelig for de som kun har grunnskoleutdanning. Det betyr at kravet til videregående opplæring bare blir sterkere i årene som kommer, sier Torve.

- Flere mestere

Derfor er det viktig at fag- og yrkesopplæringa blir så god at flere ønsker seg til yrkesfag, flere gjennomfører og at flere tar fagbrev, forklarer han.

- Vi trenger flere mastere, men vi trenger også flere mestere, sier han.

Den største utfordringen for yrkesfagene er dårlig omdømme, tror han.

- Jeg tror flere 10.klassinger som er usikre på hva de skal velge kvier seg for å lande på yrkesfag. Det er så synd, for mulighetene i yrkesfag er enorme. Det viktigste at alle elever får fullført utdanninga si. For elever på yrkesfag er ikke det en selvfølge. Vi må sørge for at statusen for yrkesfag heves, yrkesrette utdanninga enda mer og sørge for at alle som vil ha læreplass får seg læreplass. Først da har alle like muligheter til å bli det de selv vil.

Utstyrsløft

På Arbeiderpartiets landsmøte for knappe to uker siden, pratet Torve om hvor viktig det var at vi fikk styrket yrkesfagene også på utstyrssiden. I forrige uke fulgte altså partiet med resten av posisjonen opp dette i fylkestinget med å foreslå et utstyrsløft for yrkesfagene ved de videregående skolene i Sør-Trøndelag.

- Med en slik utstyrspakke til yrkesfagene får vi muligheten til å styrke opplæringa og yrkesrette fagene enda mer. Det er dumt å lære å bruke verktøy, maskiner og metoder på skolen som arbeidslivet har gått videre fra for lengst. Med moderne utstyr tror jeg også motivasjon og lærelyst kommer lettere.

Vedtaket fra fylkestinget lyder som følger:

"Det settes av kr 10 millioner til investering i utstyr på yrkesfag. Riktig og oppdatert utstyr er avgjørende for at opplæringen som gis elevene skal være tilpasset det som møter dem i arbeidslivet. Fylkestinget ber rådmannen kartlegge behov, og komme tilbake til fylkesutvalget med en sak hvor man foreslår hvordan midlene kan fordeles. Det bes vurdert om midler fra fylkeskommunen kan utløse samarbeid med næringslivet."