Etter møtet har spørsmålet om inhabilitet blant en del av fellesnemndrepresentantene kommet opp. Flere av representantene er involvert i en del at prosjektene som fikk bevilget midler, eller de er i nær familie med personer tilknyttet prosjektene.

Ingen ba om habilitetsvurdering

Ingen av fellesnemndrepresentantene ba om at deres habilitet ble vurdert da saken var oppe til behandling i fellesnemndmøtet i februar.

Prosjektleder Vigdis Bolås i Indre Fosen kommune forklarer at spørsmål rundt habilitet har vært mye diskutert i arbeidet med denne saken. Over 30 søknader om midler til ekstern kulturbygging kom inn, og en egen gruppe behandlet alle søknadene etter kriteriene som er lagt før prosjektleder Vigdis Bolås la fram sin innstilling overfor fellesnemnda.

Så at det kunne oppstå spørsmål

Flere av medlemmene i gruppa som behandlet søknadene var på ulikt vis involvert i noen av dem.

- Jeg så at det kunne komme inhabilitetsspørsmål i gruppa. De ble drillet på dette med inhabilitet. Det brukte vi en del tid på. Det er viktig for meg å få fram at de det gjaldt ikke var med og behandlet de sakene de var involvert i. Da trådte de tilbake som inhabile, sier Bolås.

I fellesnemnda er en god del av representantene på ulikt vis tilknyttet søknadene som skulle behandles.

- Dette ble derfor en komplisert og en spesiell sak å håndtere. Jeg valgte da å anbefale fellesnemnda at alle var stemmeberettigete da jeg mente at det ble omtrent umulig å vurdere habiliteten til hver enkelt representant, sier Bolås.

- Jeg er habil

- Innstillinga i saken kom fra meg, og jeg er habil. Jeg brukte siste kvelden før sakspapirene ble sendt ut på å gå igjennom alle søknadene. Jeg prøvde å legge opp behandlingen så ryddig som mulig ut fra kompleksiteten i saken. Det er utrolig mange gode prosjekter i søknadene, så det blir mye artig og flott som skal skapes og gjennomføres i samarbeid med blant annet lag og foreninger i Leksvik og Rissa i forbindelse med sammenslåingsprosessen nå i år, sier Bolås.

Ingen av representantene som på en eller annen måte kunne knyttes til noen av søknadene tok ordet i fellesnemndmøtet for å framsnakke «sin» sak.

- Fylkesmannen bør vurdere denne saken

Professor Jan Fridhtjof Bernt. Foto: Vidar Ruud / NTB scanpix

Professor Jan Fridhtjof Bernt er blant landets fremste eksperter på habilitetsspørsmål, og han er ikke like sikker som Bolås på at alle fellesnemndas medlemmer var habile da  midlene til ekstern kulturbygging ble fordelt.

- Dersom noen av representantene har private interesser i noe av dette, så er de inhabile så det suser. Jeg mener Fylkesmannen bør vurdere denne saken, sier Bernt.

- Et kjempeproblem

Han mener at inhabilitet generelt er et stort problem i små kommuner.

- Vi har et kjempeproblem når det gjelder inhabilitet i Norge. Vi har store problemer med inhabilitet i små kommuner. Det er ofte slik at de som er engasjert kultur og næringsliv også har offentlige verv. Og i en liten kommune er det mange som kjenner hverandre, sier Bernt.

Spørsmålet skal stilles ofte

Han mener politikerne bør bli flinkere til å stille spørsmål om sin habilitet.

- Det er ikke det at jeg mener de ikke er ærlige mennesker. Men mitt generelle råd er at spørsmålet om inhabilitet skal stilles ofte. Den som er smart spør før saken skal behandles om man er inhabil eller ikke. Det er viktig å ta opp spørsmålet om inhabilitet før møtet med noen som kan inhabilitet, sier professoren.

Han sier at saker som omhandler fast eiendom eller saker som dreier seg om kontrakter mellom bedrifter og kommunen er saker hvor det ofte oppstår habilitetsproblemer.

- Jeg har spilt med åpne kort

Petter Harald Kimo (Ap) var en av politikerne som deltok da Fellesnemnda behandlet saken om midler til ekstern kulturbygging. Han er leder av Rissa Bondelag, som ble tildelt 30 000 kroner for å arrangere en Farmen-dag.

- Vurderte du om du var inhabil før saken skulle opp til behandling?

- Ja, det gjorde jeg, men jeg rådførte meg med rådmannen som mente at ingen av oss var inhabile. For det første vil jeg si at jeg ikke har noen personlig gevinst av dette. Det jeg får ut av det er at det blir mye gratisarbeid på meg. For det andre så gagner det kulturlivet i bygda. Jeg visste det ville komme spørsmål da jeg på vegne av bondelagene i Rissa og Leksvik skrev under på søknaden om eksterne kulturmidler. Men jeg mener det er helt OK at jeg som leder i Rissa Bondelag og ikke en annen i styret skrev under. Jeg har spilt med åpne kort hele tiden, og jeg føler meg overhodet ikke inhabil, sier Kimo.

- Jeg var klar til å melde meg inhabil

Knut Ola Vang (Ap). Bildet er tatt ved en tidligere anledning. Foto: Alexander Killingberg

Knut Ola Vang (Ap) sier også at han vurderte om han var inhabil. Han har tatt på seg musikalske oppdrag for Leksvik Teatertrupp som skal sette opp teaterstykket Operasjon Oleander. Hans kone Barbro Hølaas Vang er styreleder i Leksvik Teatertrupp som fikk tildelt 500 000 kroner.

- Jeg var klar til å melde meg inhabil, men rådmannen gjorde i forkant av møtet en oppsummering hvor hun mente at vi alle kunne stemme i saken. Som kulturaktør er jeg glad over at vi får så mye kultur på kryss og tvers i Indre Fosen som resultat av disse midlene. Det blir lenge til neste gang det blir bevilget millioner til kultur, tror jeg, sier Vang.

Et kommunalt foretak

Rissa-ordfører Ove Vollan (H) er styreleder i CulturCompagniet KF som ble tildelt 500 000 kroner.

- Det var så mange involverte og så mange tildelinger i denne saken at vi vurderte det som en budsjettsak. I en budsjettsak er det i utgangspunktet ingen som er inhabile. Som styreleder i et kommunalt foretak er jeg ikke inhabil så lenge det er kommunen som behandler en slik sak. Hadde det derimot vært snakk om et AS, kunne det blitt snakk om inhabilitet, sier Vollan.

- Ikke inhabil

Rune Schei (H). Foto: Alexander Killingberg

Museet Kystens Arv fikk tildelt 420 000 kroner. Rune Schei (H) er styreleder i Stiftelsen Museet Kystens Arv.

- Stiftelsen har ingenting med driften av Museet Kystens Arv å gjøre, så derfor er jeg ikke inhabil. Stiftelsen eier bygningene og samlingene på museet, sier Schei.

Trådte tilbake

Barbro Hølaas Vang (Ap) er som tidligere nevnt styreleder i Leksvik Teatertrupp som ble tildelt 500 000 kroner.

- Jeg var med i gruppa som arbeidet med innstillingen i denne saken. Det var vi opptatt av habilitetsspørsmålet. Jeg må understreke at jeg ikke var med da gruppa behandlet søknaden fra Leksvik Teatertrupp. I forkant av fellesnemndmøtet tok vi opp spørsmålet om habilitet med ordføreren og rådmannen, og vi fikk til svar at alle i fellesnemnda var habile.