- Det er ingen sjanse for å få til én Fosen-kommune nå uten bruk av tvang, sier han.

Buhaug viser til at han for eksempel ikke vet av noen i Leksvik kommunestyre som vil gå inn for én Fosen-kommune per dags dato.

Regjeringen i februar

Kommunereformen på Fosen begynner å bli en komplisert affære. I februar i år kom det frem at regjeringen med støtteparti vil tvangssammenslå Ørland og Bjugn. Videre gikk regjeringen inn for at Åfjord og Roan slår seg sammen, mens Osen fikk fortsette som egen kommune. Videre sa regjeringen at de ville la Rissa og Leksvik slå seg sammen til Indre Fosen kommune som planlagt.

Rådet fra utrederne

Fylkesmannen i Sør-Trøndelag kom i februar med sin tilrådning om fremtidig kommunestruktur på Fosen. Rådet var at Fosen burde bli én kommune allerede fra 2020. I etterkant ble det besluttet at NIVI analyse skulle utrede én Fosen-kommune. Den ble presentert for kommunetoppene på Fosen i forrige uke. Rådet fra NIVI er at Stortinget 8. juni i år vedtar å slå sammen hele Fosen til én kommune, og at den nye kommunen trer i kraft først 1. januar 2022.

- Null vilje

Dersom Fosen-kommunene helt frivillig skal bli enige om å slå seg sammen til én kommune, må de trolig klare dette før 17. mai dersom Stortinget skal behandle saken 8. juni. Det er imidlertid lite som tyder på at de sju kommunestyrene på Fosen vil gå inn for å slå sammen hele Fosen nå. Både ordfører og varaordfører i Leksvik utelukker at kommunestyret per i dag vil si ja til én Fosen-kommune.

- I Rissa og Leksvik brukte vi flere år, mange folkemøter og folkeavstemning. Likevel var det sånn akkurat at det ble flertall for sammenslåing i kommunestyret i Leksvik. Det var vanskelig nok med Leksvik og Rissa, så skal vi nå på null tid samle hele Fosen. Det er null vilje til dette politisk i Leksvik, sier Buhaug og viser til at fokuset er sammenslåingen med Rissa.

Frykter tvang

Varaordføreren tror heller ikke det er mange andre kommunestyrer på Fosen som vil gå inn for én Fosen-kommune nå.

- Tror du regjeringen med støtteparti kan finne på å tvangssammenslå Fosen til én kommune 8. juni?

- Jeg frykter det, sier Buhaug.

- Uforsvarlig lite tid

Fra venstre er Leksvik-ordfører Steinar Saghaug (H), Bjugn-ordfører Ogne Undertun (Ap) og Rissa-ordfører Ove Vollan (H). Foto: Ina Haugen

Leksvik-ordfører Steinar Saghaug (H) tror det må et ekstraordinært kommunestyremøte til for at Leksvik kommunestyre skal ta stilling til én Fosen-kommune. Han sier også at det er snakk om at Fosen-kommunene skal forsøke å bli enige om en «villighetserklæring». Saghaug påpeker at man etter møtet torsdag, hvor alle kommunestyrene på Fosen samles i Bjugn, vil vite mer om fremdriftsplanen. Saghaug tror ikke det er flertall for å slå sammen Fosen til én kommune i alle kommunestyrene på Fosen.

- Men det er klart at hvis dette var sukret til gangs, så kunne det ha stilt seg annerledes. Men da må departementet signalisere en skikkelig gulrot. For eksempel bru over Stjørnfjorden som hadde knyttet Fosen sammen. I dag er ikke hele Fosen ett felles bo- og arbeidsmarked, påpeker han.

Saghaug sier at departementet neppe rekker å komme med tydelige svar på hva hele Fosen kan få av gulrøtter dersom regionen blir én kommune.

- Vi får uforsvarlig lite tid på å behandle dette. Vi bruker lenger tid på å behandle en skuterløyve. Vi trenger tid til å behandle dette grundig. For eksempel ett år, sier Saghaug.

Leksvik-ordføreren tror ikke at regjeringen vil tvangssammenslå hele Fosen den 8. juni.

Tviler på flertall

Osen kommunestyre har vedtak på å fortsette som egen kommune. Når det gjelder interkommunalt samarbeid, skal kommune gjøre et retningsvalg i vår. Da saken ble diskutert tidligere i år, var det klart flertall i Osen kommunestyre for å søke samarbeid nordover.

- Tror du det er flertall i Osen kommunestyre for å slå sammen hele Fosen til én kommune nå?

- Basert på tidligere diskusjoner rundt samarbeidsretning, er jeg i tvil. Men jeg har oppfordret kommunestyret til å komme på møtet i Bjugn torsdag. Vi har kommunestyremøte i Osen 3. mai. Da vil det nok bli diskutert om vi skal være med eller ikke i én Fosen-kommune. Jeg tror imidlertid at det fremdeles er flertall i Osen kommunestyre for at kommunen skal bli stående alene, sier Osen-ordfører John Einar Høvik (Ap).

Osen-ordføreren tror ikke at regjeringen vil tvangssammenslå hele Fosen i vår.

Tviler

Roan-ordfører Einar Eian (H) tror heller ikke at Roan kommunestyre vil gå inn for én Fosen-kommune nå.

«Tviler på at det er politisk flertall for det nå», skriver han i en SMS til Fosna-Folket.

Heller ikke Ørland-ordfører Tom Myrvold (H) tror kommunestyret vil gå inn for én Fosen-kommune per dags dato.

- Ikke ut ifra den informasjonen jeg har per nå. Det er min ærlige oppfatning. Jeg baserer dette blant annet på oversikten jeg fikk etter gruppemøter mandag, sier han til Fosna-Folket.