Språkkommuner er en del av regjeringens satsing Språkløyper - den nasjonale strategien for språk, lesing og skriving 2016-2019. Målet er å styrke språkarbeidet i barnehagene, og gjøre elever bedre til å lese og skrive. De første språkkommunene startet opp i fjor. Nå utvider Utdanningsdirektoratet lista ved å velge ut 28 nye kommuner blant 38 søkere.

- Passet svært godt inn

Kommunestyret i Ørland vedtok i januar en ny kommunedelplan for oppvekst for perioden 2017-2020. Kommunedelplanen beskriver de kommunale målsetningene på oppvekstområdet i perioden og hvilke strategier og prioriterte kvalitetsområder det skal arbeides med for å nå målene.

- Noen av satsingene det skal jobbes med i oppvekstsektoren er tidlig innsats, språk i barnehagen og helhetlig leseopplæring. Utdanningsdirektoratet sitt tilbud om å søke om å bli «Språkkommune» passet dermed svært godt inn i kommunen sine planer om en helhetlig satsing på språk, lesing og skriving i et helhetlig oppvekstløp fra barnehagen og over i grunnskolen, sier kommunalsjef for oppvekst i Ørland kommune, Odd-Erik Røstad.

Utdanningsdirektoratet har lagt vekt på at språkkommunene har en systematisk og helhetlig satsing på språk, lesing og skriving i barnehager, skoler og videregående skoler. Også i år er det satt av om lag 30 millioner kroner til satsingen med språkkommuner.

Får tilskudd

Språkkommunene får tilskudd som går til å etablere og drifte lokale faglige nettverk. Lærere og barnehagelærere skal delta i disse faglige nettverkene for å utvikle nye måter å jobbe lokalt med språk, lesing og skriving i barnehage og skole. Kommunene får tilskudd til delvis frikjøp av ressurslærere. De får også faglig støtte underveis fra Lesesenteret og Skrivesenteret, heter det i en pressemelding fra Kunnskapsdepartementet.

- I og med at staten bidrar med tilskudd til etablering og drifting av lokale faglige nettverk, frikjøp av ressurslærere og at man som kommune får betydelig faglig støtte fra Lesesenteret og Skrivesenteret regnet vi med at det ville være stor interesse for denne satsingen på landsbasis. Det var derfor svært gledelig å få meldingen om at nettopp vi var valgt ut til å bli en av de to nye språkkommunene i Trøndelag, forteller Røstad.

- Vi gleder oss til å gå i gang med arbeidet for å styrke språkarbeidet i barnehagene og gjøre elevene til enda bedre lesere og skrivere, sier han.

Her er de nye språkkommunene:

Finnmark: Kvalsund, Båtsfjord

Troms: Harstad

Nordland: Herøy, Alstahaug, Brønnøysund

Nord-Trøndelag: Frosta

Sør-Trøndelag: Ørland

Oppland: Nordre Land, Sør-Aurdal

Telemark: Kviteseid

Vestfold: Svelvik

Møre og Romsdal: Midsund

Sogn og Fjordane: Luster, Bremanger, Vågsøy, Selje, Eid, Gloppen, Hornindal, Stryn

Hordaland: Stord, Fjell, Lindås, Bømlo

Rogaland: Strand

Aust-Agder: Kvinesdal

Østfold: Råde