Arnfinn Grande var sønn av Ingeborg og Nils Grande som i mange år drev Grande Landhandel som nå er blitt et museum. Arnfinn Grande drev etterretningsarbeid for de allierte under andre verdenskrig.

Ikke et krigsmuseum

- Vi har i mange år tenkt å lage en dokumentasjon om krigen slik den var i Leksvik, men noe krigsmuseum skal det ikke bli. Leksvik var vegløst på den tiden, og folk merket ikke så mye til krigen. Det var en tysk vaktpost på Våttåhaugen, men det folk kanskje merket mest var alle trondhjemmerne som kom hit på grunn av krigen, sier Anna Marie Ree Moan som er primus motor for Grande Landhandelmuseum.

Sluppet over Verrafjella

Hun mener det er god grunn til å kalle opp den vesle krigsdokumentasjonen etter Arnfinn Grande.

Arnfinn Grande.

- Han vokste opp i dette huset. Han var født i 1918 og var utdannet militær. Sammen med Kåre Nøstvold ble han i mars 1943 droppet fra et engelsk fly over Verrafjella, med oppdrag om drive etterretningsvirksomhet. Utstyret deres ble droppet fra et annet fly, men det fant de ikke. Dermed ble de stående uten noen ting. De måtte ta seg til Leksvik for å få hjelp. Arnfinn tok feil av noen tabletter de hadde med seg og ble dårlig av det. Etter ei tid hjemme hos foreldrene dro han tilbake til England via Sverige før han på nytt kom tilbake for å drive etterretningsvirksomhet, forteller Moan.

Operasjon Oleander

Hun nevner også en annen grunn for at et rom på loftet i den gamle butikken er passende sted for å minnes krigen.

-I forbindelse med Operasjon Oleander tok tyskerne dette huset og samlet dem de tok til fange i Leksvik her. Nils og Ingeborg måtte være med de tyske soldatene rundt i bygda og vise dem hvor folk de skulle arrestere bodde. Nils ble selv arrestert, forteller Moan.

Hjelp fra skolen

Det er fjorårets niendeklassinger ved Testmann Minne skole i samarbeid med Moan og andre ildsjeler som har laget utstillingen på Arnfinnrommet.

- Det var kjempepositiv å arbeide sammen med elevene på Testmann, sier Anna Marie Ree Moan.

Medaljene Arnfinn Grande fikk for sin innsats under krigen er blant tingene folk kan se på Arnfinnrommet på Grande Landhandelmuseum.