- Det blir et stort møte. Bare 90 minutter er satt av, og det blir sikkert en del spørsmål fra salen, sier Per Odd Solberg, som representerer Bjugn Bygdeliste.

Torsdag samles de folkevalgte fra alle Fosens kommuner i Store sal i kulturhuset i Bjugn. Da skal NIVI analyse presentere sin nye rapport om mulighetene for å bli en felles kommune på Fosen, kanskje med en helt ny kommunemodell med nye oppgaver.

Store møter før

Solberg har fartstid i lokalpolitikken siden 1979 i kommunestyret i Bjugn, og har tidligere vært leder for Arbeiderpartiet i kommunen.

- Vi har hatt store møter før i regi av regionrådet. Dette blir et meget spesielt møte. Det er kanskje litt tilfeldig at det er Bjugn som blir vertskapet, sier han.

Historisk tilfeldighet

Solberg sier det er en historisk tilfeldighet som gjør at kommunestrukturen på Fosen ble slik den ble fra 1. januar 1964, med Ørland som egen kommune.

- Kommunesammenslåing har vært med i politikken lenge. Det er først de siste ti årene at det er blitt en større sak. Jeg kjenner historien om Alf Nebb som var på Stortinget i forbindelse med kommunestrukturen som ble vedtatt i 1963. Han fortalte samfunnsfagselevene på skolen om hendelsen, så det har jeg førstehånds informasjon på, sier Solberg.

- Alf Nebb var innom kontoret til Per Borten, og der var tilfeldigvis Finn Gustavsen i SF. De to SF-stemmene var på vippen og avgjorde at Ørland ikke inngikk i samme kommune som det som er dagens Bjugn. Møtet var en historisk tilfeldighet. Uten det ville alle vi i Bjugn vært ørlendinger hele gjengen, sier Solberg.

Ro og klarhet

Representanten for bygdelista sier det er to hovedgrunner som gjør at han ikke ønsker et samlet Fosen nå. Det ene er mangel på klarhet rundt hvilke oppgaver og hvilke strukturer som vil inngå i en felles Fosen kommune.

- Rissa og Leksvik har ødelagt litt med den prosessen de har satt i gang også. Vi må gi dem ro til å gjennomføre sammenslåingen sin. Jeg håper at storkommunen kan vente litt. 2022 er for tidlig, sier Solberg.

Ikke for reversering

Solberg sier noe av det mest krevende er å ta en beslutning om kommunefremtiden når man ikke helt vet hva de forskjellige alternativene innebærer. Han har ikke noe tro på at Fosen vil bli en pilotkommune med revolusjonerende nye oppgaver og struktur.

- Oppgavene er ikke definert, og det er uklart hva regionen skal gjøre. Det er kort tid for å ta en beslutning. Det er meget tragisk om Senterpartiet eller Arbeiderpartiet åpner for å reversere sammenslåinger etter valget. En avgjørelse tas nå. Så må man få ro på seg til å bygge kommunene i fremtiden uansett hvordan resultatet blir. Ellers vil mange få politikerforakt, sier Per Odd Solberg.