En firedeling av Fosen med tvangssammenslåing av Ørland og Bjugn, sammenslåing av Åfjord og Roan, Rissa og Leksvik samt Osen for seg selv, har de siste månedene sett ut som den mest sannsynlige utgangen av kommunereformen. Nå spørs det om hele Fosen blir samlet til én kommune allerede fra 2022, slik utrederne i NIVI analyse foreslo i utredningen som ble presentert torsdag denne uka.

Neppe frivillig

Først skal alle kommunestyrene på Fosen samles til ett felles møte i Bjugn torsdag neste uke. Så må alle kommunestyrene trolig i løpet av mai ta stilling til hvorvidt hele Fosen skal bli én kommune fra 2022. Etter det Fosna-Folket kjenner til, er det neppe flertall i alle de sju kommunestyrene for å samle Fosen til ett rike nå. Dersom Stortinget skal vedta Fosen som én kommune den 8. juni i år, må regjeringen og støttepartiene trolig bruke tvang.

Avviser ikke tvang

Leder for kommunalkomiteen og stortingsrepresentant for Fremskrittspartiet Helge André Njåstad vegrer seg for å gi et klart svar på spørsmålet når Fosna-Folket spør.

- Dersom kommunestyrene på Fosen ikke frivillig vedtar å slå sammen Fosen-kommunene til én kommune i vår, er det da aktuelt for regjeringen å bruke tvang for å slå sammen Fosen i vår med virkning fra 2022?

- Det vil jeg ikke ha så veldig mye meninger om akkurat nå. Kommunestyrene skal møtes torsdag neste uke. Jeg vil avvente hva den lokale ledelsen sier.

- Men du vil ikke avvise bruk av tvang?

- Da skriver du bare at jeg ikke avviser tvang. Jeg vil la den lokale ledelsen drøfte det først.

Fosen-ordførerne samlet i Trondheim for å høre NIVI analyses fremlegging av utredningen torsdag. Fra venstre er Osen-ordfører John Einar Høvik (Ap), Leksvik-ordfører Steinar Saghaug (H), Roan-ordfører Einar Eian (H), Åfjord-ordfører Vibeke Stjern (Ap) , Rissa-ordfører Ove Vollan (H), Ørland-ordfører Tom Myrvold (H) og Bjugn-ordfører Ogne Undertun (Ap). Foto: Jakob Ellingsen

- Noen Fosen-politikere, blant andre varaordfører Jon Husdal (Sp) i Åfjord, mener Fosen blir brukt som en slags forsøkskanin i kommunereformen. Har du noen kommentar til det?

- Det er de ikke. Alle regioner har blitt vurdert av Fylkesmannen. Fosen er ikke i en særstilling.

- Men alle regioner i landet har da ikke fått en egen utredning om å bli én kommune?

- En ekstra runde med Fosen var naturlig, svarer Njåstad og viser til at vedtakene fra de ulike Fosen-kommunene ikke hadde kommet frem til en omforent løsning på egen hånd.

Høyre-politikeren viser da til at Bjugn og Åfjord for eksempel ønsket en sammenslåing av de tre kommunene Åfjord, Bjugn og Roan, mens Roan ikke ønsket en sammenslåing så lenge Bjugn var med.

Taus om tvang

Kommunal- og moderniseringsminister Jan Tore Sanner (H) har foreløpig ikke besvart Fosna-Folkets spørsmål om hvorvidt regjeringen er åpne for å tvangssammenslå hele Fosen til én kommune.

Fosna-Folket sendte også følgende spørsmål til Kommunal- og moderniseringsdepartementet:

1. Dersom kommunestyrene på Fosen ikke frivillig vedtar å slå sammen Fosen-kommunene til én kommune i vår, er det da aktuelt for regjeringen å bruke tvang for å slå sammen Fosen i vår med virkning fra 2022?

2. Den foreslåtte løsningen med fire kommuner på Fosen bruker tvang på 3 av kommunene: Ørland, Bjugn og Åfjord (som ikke får slå seg sammen med Bjugn). Dersom fire, fem eller seks av kommunene på Fosen går for en felles Fosen kommune, hvorfor er det ikke aktuelt å bruke tvang til å følge Fylkesmannens og departementets tilrådning om en kommune når man likevel bruker tvang?

3. Er det aktuelt å tilføre en Fosen kommune nye oppgaver med en helt ny regionkommune-struktur?

4. Er det aktuelt for dagens regjering å bidra til veiprosjekter for å binde en ny flersenters regionkommune på Fosen sammen til et felles bo- og arbeidsmarked?

5. Er Fosen en region som passer spesielt godt for en region-sammenslåing? Hvorfor er løpet for kommunene på Fosen annerledes enn for de andre kommunene i landet?

Statssekretær i Kommunal- og moderniseringsdepartementet, Kristin Holm Jensen (H), ga oss følgende svar:

- Det er Stortinget som nå skal behandle proposisjonen om endringer i kommunestrukturen, så spørsmål om eventuell bruk av tvang må rettes til partigruppene på Stortinget.

- Regjeringen har i tråd med avtalen om kommunereform på Stortinget fremmet forslag om sammenslåing av Bjugn/Ørland og Roan/Åfjord. Dette vil gi fire kommuner på Fosen fra 2020.

- Det viktige nå er at kommunene på Fosen vurderer om utredningens anbefalinger gir grunnlag for en ny prosess kommunene imellom.

- I tråd med omtalen i proposisjonen om endringer i kommunestrukturen vil departementet komme tilbake til Stortinget med en ny vurdering for kommunene på Fosen i kommuneproposisjonen for 2018, basert på utredningen. Rapporten er nettopp lagt frem, og departementet vil gå gjennom denne.