- NIVIS anbefaling er komplisert i forhold til den prosessen Indre Fosen er i. Samtidig er det en interessant utredning. Det er også viktig at alle i fellesnemnda får grundig informasjon om rapporten, uttaler han til Fosna-Folket etter fremleggelsen av utredningen torsdag.

Indre Fosen

NIVI analyse foreslår at Stortinget allerede 8. juni i år vedtar å slå sammen hele Fosen til én kommune. Sammenslåingen foreslås fra 2022. NIVI påpeker at de ønsker at Rissa og Leksvik skal få sluttføre sin prosess om å bli Indre Fosen. Rissa og Leksvik blir én kommune fra nyttår. Leksvik-ordfører Saghaug har tidligere uttalt at han er skeptisk på en ny prosess om en samling av hele Fosen. Rissa-ordfører Ove Vollan (H) har også uttalt at han per i dag har fokus på Indre Fosen, men han tror hele Fosen blir én kommune en gang i fremtida.

Tidligere i år foreslo regjeringen å tvangssammenslå Ørland og Bjugn samt at Åfjord og Roan blir sammenslått til én kommune. Regjeringen vil la Osen være i fred i denne omgang. Det er flertall for regjeringens forslag om firedeling i Stortinget. Det store spørsmålet nå, er hvordan Stortinget forholder seg til NIVI analyses utredning og ikke minst om Fosen-kommunene på frivillig basis finner sammen i løpet av våren. Fosen-kommunene må etter alt å dømme komme til enighet i løpet av mai dersom de skal rekke det før Stortinget behandler saken 8. juni.

Alle de sju kommunestyrene på Fosen samles torsdag neste uke i Bjugn. Der skal NIVI analyse presentere utredningen. Deretter ligger det an til at alle kommunestyrene på Fosen skal ta stilling til én Fosen-kommune fra 2022. Etter det Fosna-Folket kjenner til, er det ikke flertall i hvert enkelt kommunestyre for å slå sammen Fosen til én kommune allerede nå.

I sin utredning anbefaler NIVI at Fosen-kommunene umiddelbart starter arbeidet med en felles intensjonsavtale om sammenslåing. Videre anbefales det at hver enkelt Fosen-kommune gjennomfører en innbyggerundersøkelse blant egne innbyggere for å dokumentere befolkningens holdning til én Fosen-kommune.

Det kanskje viktigste spørsmålet er om regjeringen med støttepartiene er villige til å vedta en tvangssammenslåing av Fosen til én kommune når saken behandles i Stortinget den 8. juni.

- Bortkastet

Varaordfører Finn Olav Odde (Sp) i Ørland virker ikke spesielt interessert i å kommentere utredningen når Fosna-Folket er på tråden.

- Jeg bryr meg ikke så mye nå. Jeg vil se Stortingets vedtak først. Så er det valg i år også, sier han.

Odde forholder seg til Ørland kommunes vedtak i forbindelse med reformen.

- Om de vedtar én Fosen-kommune nå, er det jo bortkastet det de har gjort i Leksvik og Rissa. Senterpartiet vil ikke ha én Fosen-kommune. En tredeling er greit, men ikke noe mer. Men som sagt, jeg avventer stortingsvedtaket, svarer Odde.

- Vi blir overkjørt

Varaordfører Jon Husdal (Sp) i Åfjord sier anbefalingen til NIVI analyse er helt som forventet.

- Er det realistisk å samle hele Fosen til én kommune fra 2022?

- Det er sikkert flertall for det i enkelte kommunestyrer. Jeg mener vi må tenke oss om. Oppgaver som videregående skole og samferdsel er foreslått lagt til en eventuell regionkommune. Vi bør sammen med departementet analysere for å se hva som egentlig ligger i dette. Personlig er jeg imot å slå sammen hele Fosen til én kommune nå, sier Husdal.

Varaordføreren tror ikke det er flertall i alle kommunestyrene på Fosen for å slå sammen hele Fosen per i dag. Han tror imidlertid at enkelte kommunestyrer kan si ja til å samle Fosen allerede nå. Husdal er usikker på om regjeringen er villig til å tvangssammenslå hele Fosen i vår.

- Jeg er mest usikker på hva Venstre gjør. Om de blir med på et sånt løp. Jeg tror det blir uheldig å presse gjennom en sammenslåing av hele Fosen nå, sier han.

Senterparti-politikeren mener regjeringen bruker Fosen mer som en prøvekanin i kommunereformen.

- Vi blir litt overkjørt på Fosen. Andre regioner i landet slipper unna og får ikke det trykket vi har hatt, påpeker Husdal.