Åtte av de 43 representantene i Sør-Trøndelag fylkesting kommer fra Fosen. De har forskjellig syn på om det bør opprettes en felles videregående skole i Vanvikan.

- Vanvikan er det rette stedet

- Vi i Fremskrittspartiet vil gå for Vanvikan. Vi har hele tiden ment at Vanvikan er det rette stedet for en ny skole i Indre Fosen, sier Gunnar Singsaas fra Åfjord.

Sett fra et samferdselsmessig synspunkt mener han det er et riktig stedsvalg.

- Skolen må ligge i Vanvikan. Det er kort veg fra Rissa. Med den nye vegen over Kråkmo og med et bedre busstilbud vil det greit for elever fra andre deler av Fosen å komme seg til Vanvikan også. Det gjelder lever fra Trondheim også. Det må gå an å reise over fjorden fra Trondheim til Fosen når det er mulig for oss å reise den andre vegen. Jeg er heller ikke så redd fritt skolevalg. Får den nye skolen i Vanvikan gode linjetilbud, vil elvene komme, sier Singsås.

Vil ha to skoler

Tore Dyrendahl, Rissa, og Miljøpartiet de grønne vil ikke gå inn for en ny felles skole i Vanvikan.

- Vi vil opprettholde de to skolene vi i dag har i Rissa og i Leksvik. Vi er blant annet opptatt av et tett samarbeid mellom skole og næringsliv, og det tror vi ikke blir mulig med en skole der. Da tenker vi blant annet samarbeidet skole/helse. Det er ikke noe sykehjem i Vanvikan, sier Dyrendahl.

Hører på partifellene

Høyres representanter mener det bør opprettes en felles skole i Vanvikan.

- Vi har diskutert saken i vår gruppe tidligere og vi har gått inn for en felles skole. Jeg klarer ikke å se at noen i Høyres gruppe skal endre standpunkt, sier Torhild Aarbergsbotten.

Hun legger vekt på det sterke lokale engasjementet for en skole i Vanvikan.

- For oss er det avgjørende hva våre partifeller i Leksvik og Rissa mener. Saken om videregående skole var også et viktig spørsmål i forbindelse med folkeavstemmingen om kommunesammenslåing mellom Rissa og Leksvik, sier Aarbergsbotten.

Vil vente

Rissværing og senterpartirepresentant Liv Darell ønsker ikke å gi noe svar foreløpig.

- Saken kommer ikke opp før til høsten. Jeg må se saksutredningen først. Senterpartiet har gått til valg på en desentralisert skole. I utgangspunktet hadde jeg sett at skolene i Leksvik og Rissa består, men vi må ta innover oss at det blir færre ungdommer i bygdene. Jeg må også få påpeke at en eventuell skole i Indre Fosen må sees i sammenheng med skoletilbudet i resten av fylket, sier Darell.

Dyrt å bygge nytt

Arbeiderpartiets representanter i fylkestinget vil også vente til utredningen fylkestinget har bestilt, kommer på bordet utpå høsten en gang.

- To mindre skoler med noenlunde samme fagtilbud vil gi en økonomisk gevinst dersom de slåes sammen. Men det er dyrt å bygge en ny skole også. Vi vil vurdere saken når den kommer på bordet. Det rette vil være at fylkestingsgruppa i Trøndelag Arbeiderparti vurderer om dette er riktig å bruke penger på i opplæringsfeltet i Trøndelag. Vi vet hva Arbeiderpartiet i Nord-Trøndelag mener, sier Kirsti Leirtrø fra Ørland.

Må være attraktiv

Hun mener en ny skole må være attraktiv skal den ha livets rett.

- En eventuell ny skole må være attraktiv, og den må ha et tilbud som får elever fra Rissa og Leksvik til å velge skolen, sier Leirtrø, som ser for seg at dagens to skoler kan slåes sammen til en skole, men med to skolesteder, og eventuell bygging av en felles skole på sikt.

Fellesnemnda i Trøndelag skal behandle saken om en felles skole i sitt møte i desember i år.

Rune Schei, Rissa, (H), Tone Sumstad Nyeng, Rissa, (Ap) og Renate Tårnes, Bjugn, Ap, sitter også i fylkestinget.