Bokstaven Å kan i år feire sitt 100-årsjubileum som del av det norske alfabetet. 
            (Foto: Erik Johansen / NTB scanpix)

Bokstaven Å kan i år feire sitt 100-årsjubileum som del av det norske alfabetet. Foto: Erik Johansen / NTB scanpix

Stadig færre får navn med «Å»

Bokstaven Å feirer hundre år i år, men navn med den nordiske bokstaven taper terreng.

Det er hundre år siden en kongelig resolusjon sørget for at bokstaven «Å» erstattet «Aa» i norsk rettskrivning. Selv om bokstaven er å finne i mange ord, har navn med «Å» opplevd en nærmest sammenhengende nedgang i 90 år, kommer det fram av navnestatistikkenfra Statistisk sentralbyrå (SSB).

Populært etter 1917

For både gutter og jenter var det i perioden rett etter 1917 at Å-navnene var mest populære. For guttene var det særskilt navnene Håkon og Kåre som trakk opp snittet, men også Pål, Bård og Åsmund har vært en del i bruk. For jentene er det derimot ett navn som skiller seg ut:

– Det er ingen andre jentenavn med «Å» som kommer i nærheten av populariteten til Åse, sier navneekspert Jørgen Ouren i SSB om navnet som hadde sin storhetstid på 1930-tallet.

Oppsving på 70-tallet

Men for både gutter og jenter begynte Å-navnene sin lange nedtur allerede på 1930-tallet. Pål, Håvard og Håkon hadde en midlertidig oppsving på 70-tallet, men trenden vedvarer.

– Det er nok en del foreldre som vegrer seg for å gi barnet sitt et navn som er vanskelig å uttale på engelsk, tror navneeksperten.

Mer å lese på Fosna-Folket:
 
comments powered by Disqus
Leses nå
 
Nyheter

Gikk i 19 timer og ett minutt mot kreft

Kristoffer Moan fra Leksvik er en hardhaus. Han har gått 51 kilometer over fjellet fra hjemgården og fram til Gotvasslia i Verran for å støtte en god sak.

- Bilfører i 70-årene mistenkt for promillekjøring

En mann i 70-årene er tatt inn for bevissikring, opplyser politiet.

Kokepåbud med umiddelbar virkning

Det er påvist koliforme bakterier i Vik/Bessaker vannverk.