- Alle huseiere som skal få gjennomført støyisolerende tiltak på sine boliger er i en forhandlingssituasjon i forhold til om tiltak kan endres. Om Forsvarsbygg har foreslått tiltak innvendig, men boligeier ønsker tiltak på yttervegg, så kan det forhandles om dette, sier Arnstein Mikkelhaug og Stein Eriksen i Støygruppa Ørland. Han legger til at det i slike forhandlinger kan finnes løsninger der huseier betaler et mellomlegg, men at kost-nytteeffekten kan føre til en vinn-vinn-situasjon.

- De stiller strenge krav

Støyisoleringen av boliger i støysonen ved kampflybasen i Ørland er nå godt i gang, og etter at det i starten ble avdekket en del tilfeller der arbeid ikke var utført fagmessig, mener Mikkelhaug og Eriksen at situasjonen nå har blitt bedre. De trekker blant annet fram at Forsvarsbygg gjennom å leie inn egne byggledere har bidratt til dette.- Vi har bare gode erfaringer med bygglederne, de stiller strenge krav, forklarer de to.

Bistand før oppstart

Samtidig opplever de at enkelte boligeiere er i tvil om de foreslåtte tiltakene vil ha ønsket effekt når de nye kampflyene skal bruke Ørland Flystasjon som base. Mikkelhaug sier at de som er usikre på effekten kan kontakte støygruppa. Støygruppa har inngått avtale med Rambøll om å bistå boligeiere, og Mikkelhaug mener at det for en del kan være gunstig å få faglig bistand før arbeidet på boligen starter.

Støygruppa har også fagfolk som kan bistå før overtakelse av huset hvis huseier føler seg usikker på om utført arbeid med riktig tetning rundt vinduer er riktig utført, da det på enkelte hus er funnet mange feil på kvaliteten på dette arbeidet.

Gode og dårlige erfaringer

I enkelte tilfeller kan huseiere også være i tvil om arbeidet som skal utføres på boligen kan være søknadspliktig.- I slike tilfeller bør huseier kontakte kommunen for å få svar på dette, sier Eriksen.

- Nå har vi noen gode erfaringer, der folk er veldig fornøyd. Så har vi noen tilfeller med dårlig utført håndverk, der man har måttet gjøre arbeidet på nytt, avslutter Arnstein Mikkelhaug og Stein Eriksen i Støygruppa Ørland.