28 entusiastiske elever i 4. klasse ved Hårberg skole samler og veier daglig brukte batterier som de har samlet inn hjemme, hos kjente og i sine nabolag.

Miljøagenter

Bakgrunnen for iveren er aksjonen «Batterijakten» i regi av barnas miljøvernorganisasjon Miljøagentene. Skoleklasser over hele landet har siden aksjonen startet 8. mars samlet inn brukte husholdsningsbatterier, og tirsdag 28. mars er siste dag for aksjonen i denne omgang. Etter at alle klassene i løpet av uka har meldt inn sine resultater skal det så kåres vinnere blant skoleklassene som har deltatt.

Viktig lærdom

På rekke og rad bakerst i klasserommet står esker og bøtter med brukte batterier som elevene har samlet inn til gjenvinning. Foto: Skjalg Ledang

Men det er ikke bare håpet om premie som driver ungene ved Hårberg skole til å bruke fritida til å samle brukte batterier. I forbindelse med aksjonen har de lært mye om hvorfor det er viktig og riktig å samle inn batterier, i stedet for bare å kaste dem sammen med restavfallet i søppeldunken.

Kan gå tom

- Om vi bare bruker og kaster batterier, så går jorda tom for metaller og andre stoffer som vi trenger for å produsere batterier, forteller Stein Solli når lokalavisa stikker innom klasserommet. Bakerst i rommet står det esker og bøtter på rekke og rad, alle fulle av brukte batterier i ymse størrelser.

Passerte 400 kilo

Mandag hadde 4. klassen på Ørlandet nådd en totalvekt på 408,7 kilo med brukte batterier, men de håper tallet skal øke etter at de er ferdig med innspurten tirsdag. Om noen av lokalavisas lesere har brukte batterier liggende, så tar de gjerne i mot, men da er tirsdag siste frist.

For natur og dyreliv

Elevene forteller også at det ikke bare er for at jordkloden ikke skal gå tom for det man trenger til å lage batterier at det er viktig å samle de inn på en skikkelig måte.- Batteriene inneholder stoffer som er skadelige i naturen, og for dyrene i naturen, forteller elevene. Derfor ønsker de å bidra, både gjennom innsamlingsaksjonen og ved å fortelle andre hvordan brukte batterier skal håndteres, slik at de ikke skader naturen med kan gjenvinnes i største mulig grad.

- Kom til oss

- Når de samles inn slik vi gjør, så kan brukte batterier bli til nye batterier og ting av jern, forteller de engasjerte elevene. Men det er ikke alle slags batterier de kan samle inn i aksjonen som nå nærmer seg slutten.- Bilbatterier og oppladbare batterier er ikke med i denne aksjonen. Men batterier fra lommelykter, klokker og høreapparater går greit, får vi høre. - Kom til oss om dere har brukte batterier, sier klassen i det avisa er på vei ut døra.

Til gjenvinning

Det hører med at klassen i slutten av uka skal ta den bokstavelig talt tunge jobben med å få levert alle batteriene ved Fosen renovasjon sin gjenvinningsstasjonen på Kråka i Ørland.

På rekke og rad bakerst i klasserommet står esker og bøtter med brukte batterier som elevene har samlet inn til gjenvinning. Foto: Skjalg Ledang