Onsdag og torsdag denne uka har sognepresten i Ørland sammen med Ørland Kultursenter hatt et 50-talls deltakere på årets reformasjonsseminar. Arbeidstittelen for seminaret, som er det sjuende i rekken, har vært «En kirke dømt til forandring».

Fra inn- og utland

Når Ola Garli skal oppsummere årets seminar trekker han fram troverdighet som et stikkord. Seminaret samlet deltakere fra både Norge, Sverige og Finland, og Garli nevner blant annet nytten av å få høre om de erfaringer man har gjort i Sverige.

- Vi ser en del tegn i tiden på at oppslutningen går nedover på en del områder. I løpet av seminaret fikk vi delt erfaringer fra Sverige, som har kommet noe lengre enn oss, sier Garli.

Ord er ikke nok

Skal kirken snu noen av trendene peker Garli på troverdighet som helt vesentlig. Folk må oppleve at et besøk i kirken er mer enn ord fra prekestolen.

- Det vi sier på søndag må vi gjøre på onsdag er i ferd med å bli en ny parole, forteller sognepresten i Ørland.

Garli forteller at hans klare inntrykk etter avslutningen torsdag er at deltakerne er veldig godt fornøyd med årets seminar. Han trekker også fram betydningen av at seminaret er tverrfaglig, med deltakere fra mange ulike yrkesgrupper.

Tenker framover

- Har reformasjonsseminaret i ørland kommet for å bli?

- Da vi startet med dette seminaret i 2009, var reformasjonsjubileet i 2017 målet, men i de senere årene har vi tenkt lenger enn som så, sier sogneprest Garli. Han nevner at seminaret har blitt til en del av kultursenterets historiesatsing.

Trøndersk triangel

- Vi er nå i ferd med å utvikle et samarbeid rundt «det historiske triangel», forklarer Garli. I dette trønderske triangelet inngår stedene Stiklestad, Nidaros og Austrått, alle sentrale i forhold til etablering og utvikling av kristendommen i både vår landsdel og Norge. I denne satsingen understreker Garli at reiseliv også er et viktig element.

Ikke unaturlig så ble også flyktningestrømmen til Europa et tema i løpet av seminaret.

- Det er ikke i Europa det er krise, men i landene flyktningene kommer fra, avslutter Garli.