«En kirke dømt til forandring» er arbeidstittelen for årets reformasjonsseminar i regi av Ørland Kultursenter. Seminaret, som er det sjuende i rekken, samler et 50-talls deltakere fra flere land.

I fortid og nåtid

I sin velkomsthilsen til deltakerne på årets seminar, som også preges av at vi er inne i året for reformasjonsjubileet, benyttet ordfører Myrvold anledningen til å trekke fram Ørlands betydning for reformasjonen i Norge. Spesielt nevnte han Fru Ingers og Austrått posisjon, både i fortid og nåtid.

Ringen er sluttet

Myrvold pekte på Austråtts betydning, både geografisk og historisk, og med tanke på at etableringen av kampflybasen på nytt aktualiserer Ørlands geografiske betydning mente Myrvold at ringen på en måte er sluttet. Samtidig grep ordføreren fatt i seminarets tittel.- Vi er en kommune dømt til forandring, sa Myrvold, rett nok med et lite smil,  og nevnte den pågående kommunereformen.

Skuespiller Ola B. Johannesen bidro i stor grad til å sette stemningen under åpningen av seminaret. Foto: Skjalg Ledang

Stemmens kraft

Også sogneprest Ola Garli i Ørland tok godt i mot deltakerne på årets seminar, blant dem flere biskoper, før skuespiller og tidligere teatersjef Ola B. Johannesen slapp til. - Hører dere meg uten at jeg bruker mikrofon? Den menneskelige stemme var den kraft som forkynte kristendommen, før øye og skrift, sa Johannesen innledningsvis. Med utgangspunkt i Paulusbrevene, supplert med dikt signert Jens Bjørneboe, bidro Ola B. Johannesen ytterligere til å sette forsamlingen i en slags humørfylt og på samme tid ettertenksom tilstand.

Årets seminar fortsetter ut dagen og kvelden, før det avsluttes ved lunsjtid i morgen. Blant foredragsholderne er biskop Tor Singsaas i Nidaros, historikerne Terje Bratberg og Daniel Johansen, Eva Byström fra Sverige og Simo Peura fra Finland. Og nær sagt naturlig vis, så hører en omvisning på Austrått med i programmet.