Den telefonkiosken er å finne på Bessaker i Roan, og der er man villig til å kjempe for den.

– Da den skulle hentes slo vi ring om den, så stakkaren som kom med lastebilen måtte dra med uforrettet sak. Nei, denne kiosken må vi få beholde her i nærmiljøet, mener Thore Erling Pettersen på Bessaker.

Thore Erling Pettersen under Fiskefestivalen på Bessaker.

Kun fire i Trøndelag

Det ble på slutten av 1990-tallet laget en verneliste på 100 av de røde telefonkioskene etter en avtale mellom Riksantikvaren, Telemuseet og Telenor, der sistnevnte har ansvar for vedlikehold. Kiosken i Bessaker står ikke på den lista.

Nestleder Laila Andersen ved Telemuseet i Oslo, som er kommunikasjonsansvarlig og utstillingsleder med faglig ansvar, sier lista over kioskene som har fått vernestatus ble laget etter en del kriterier.

Over 6000 opprinnelig

– Vi sendte brev til alle landets kommuner med spørsmål om de hadde ønske om at noen av kioskene skulle stå. Så hadde vi en del kriterier om at de måtte stå i et miljø for en møteplass, som fergehavn, flyplass og så videre. I utgangspunktet var det over 6000 kiosker over det ganske land, men veldig mange var tatt bort den gangen vil skulle ha vern av de siste hundre.

I Trøndelag er det kun fire kiosker på lista: to i Trondheim, én på Hell og én i Steinkjer. Ingen av de gjenværende kioskene i Norge er i operativ stand.

Laila Andersen ved Telemuseet i Oslo. Foto: Telemuseet

– Skal få stå

– Kiosken i Bessaker kom ikke med på den lista …

– Nei, men jeg ser at vi har en avtale med teknisk etat i Roan kommune, hvor kommunen har tatt på seg det framtidige vedlikeholdet.

– Så det er ingen fare for at noen på oppdrag fra Telenor kommer og henter denne kiosken nå?

– Nei, all den tid den blir ivaretatt, så skal den få stå, lover Laila Andersen.

I 2013 ble det markert at det var 80 år siden de første telefonkioskene hadde blitt satt opp i Norge.

– Det er mange som har ulike minner knyttet til telefonkioskene …

– Ja, det er mange. Min far fortale selv om den gangen han måtte stå i telefonkø i Tønsberg den gangen han skulle formidle at han hadde blitt pappa. Etterpå fikk han masse gratulasjoner av de andre som sto i videre i køen, smiler Laila Andersen.