40-åringen har alltid vært aktiv, men det var først i september i fjor at hun fant ut at hun ville stille i en fitnesskonkurranse. Derfra har det gått fort fremover.

Bygde muskler raskt

- Jeg var ikke klar over at det fantes så mange ulike klasser. Jeg spurte min trener Øystein Lillesand om han ville trene meg og gikk først for bikinifitness. Men jeg fant fort ut at jeg ble for stor for den klassen, forteller Syltern.

Hun forklarer at hun bygde muskler så fort at hun ikke kunne stille i bikinifitness, fysikken hennes passet bedre for bodyfitness.

- Jeg fikk alfor store muskler. Men det var litt kulere å stille i bodyfitness, da er man litt mer trent, de er ofte tynne i bikinifitness, sier Syltern.

Som 19-åring begynte Renate på flyskole. Der traff hun også mannen sin, Nicklas. Sammen har paret to barn, Rebecca på 13 år og Oscar på 11 år. For å nå målet sitt har hun kjørt et strengt regime, og begynt på diett. Viljestyrke ble en absolutt nødvendighet.

Rent kjøtt

- Det handler om å bestemme seg. Jeg begynt på en diett bestående av rent kjøtt og fisk, og spiser mye kylling. I tillegg går det mye i kalorifri saus, og mye egg. Utvalget er mye bedre i Sverige, så det noen handleurer til Storlien, ler Syltern.

Alkohol og sukker holder hun seg unna, og selv om det krever en del ekstra med tanke på innkjøp og planlegging, så går det greit for hele familien.

- Jeg tror ikke ungene har lidd noen nød. De får ikke hamburgere og pølse, men rent kjøtt og fisk, og mye grønnsaker. Rene produkter, som er bra for kropp og sjel, sier Syltern.

God støtte fra trener

Renate har alltid vært i aktivitet, hun har blant annet drevet med sprangridning, syklet Birken og løpt halvmaraton. På Lillesand treningsstudio har hun vært medlem de siste ni åra, og det er også her hun har fått god støtte fra trener Øystein Lillesand.

- Jeg skylder Øystein er stor takk, og instruktørene på treningsstudioet. Jeg var så nervøs, men har fått mye hjelp, Øystein var også med meg hele veien i Sandefjord, forteller hun.

Syltern mener flere jenter burde prøve å stille i bodyfitness.

- Flere jenter burde prøve, det er sunt for både kropp og sjel. Det handler jo mye om viljestyrke, men har nok også litt med genetikk å  gjøre,  det passer vel ikke for alle, forteller hun.

- Går for å vinne

Renate forklarer at hun er litt usikker på veien videre, men i første omgang venter Oslo Grand Prix og en ny konkurranse om ei og ei halv uke.

- Da går jeg for å vinne. Etter det vet jeg ikke, treneren min vil at jeg skal fortsette, men vi får se. Målet mitt med treningen var egentlig å bli kvitt cellulitter, men det ga mersmak og jeg vil nok komme til å fortsette med treningen, sier Syltern.