Damen med det måtelige etternavnet driver gård i Skaugdalen, men dialekten avslører at hun har trådd sine barnesko andre steder.

– Jeg er sunndaling, men jeg har bodd de siste tjue åra i Rissa, forklarer hun.

Store sko

Åker sier det er store sko som skal fylles nå som Rosmo gir seg. Samtidig regner hun seg som heldig som har hatt ham som læremester de siste fire åra. Det mangler ikke på saker å ta tak i framover.

– Snart kommer ei ny landbruksmelding, og det er valg til høsten, sier Åker.

Sør-Trøndelag Bondelag avholdt sitt årsmøte på Scandic Hell torsdag i forrige uke. Vegg i vegg med dem hadde Nord-Trøndelag Bondelag sitt årsmøte.

Politikken

Det har vært diskutert innen bondelaget i hvor stor grad de skal engasjere seg i politiske spørsmål. Det nye styret i Sør-Trøndelag bondelag har i alle fall vedtatt en uttalelse der de tar til orde for å beholde «den norske modellen». Åker synes ikke fråsegna blir for politisk.

– Vi sier vi ikke er fornøyde. Når det gjelder landbrukspolitikken vil vi gjerne være med på å påvirke politikken i den retninga vi synes er riktig.

Spredt bosetting

Når Åker blir bedt om å forklare hvorfor bøndene ikke kan leve med at vi får et landbruk som er reint kommersielt basert, der bonden lever av de inntekter som produksjonen på gården gir, peker hun på hvor spredt landbruksjorda ligger.

– Det kan vi ikke gjøre hvis vi skal ha landbruk i hele landet. Norge har en sjølforsyningsgrad på bare 40 prosent. Det landbruksarealet vi har må vi ha, og det koster penger. Det systemet vi har nå er veldig stabilt og er noe andre land ser til. I Danmark var det nettopp en sak der en gård ble gjort om til aksjeselskap og så kastet styret bonden. Det systemet vi har gjør at bonden har mer forutsigbarhet og er herre i eget hus, sier Åker.

Nye koster

Dagen før årsmøtet ble det gjennomført en temadag om Trøndelag 2018. Det ble jobbet med hvordan de to bondelagene må arbeide sammen i ett nytt storfylke.

Ny fylkesleder i Sør-Trøndelag Bondelag ble som nevnt Kari Åker. Hennes forgjenger, Lars Morten Rosmo fra Viggja i Skaun, har sittet som bondelagsleder i Sør-Trøndelag Bondelag i åtte år.

I Åkers sted som nestleder kommer Frank Røym fra Soknedal. Nye styremedlemmer blir Knut Johan Singstad fra Hemne og Anna Neergaard Rathe fra Melhus. Styremedlem Kristine Ek Brattset fra Rennebu er valgt tidligere.

Foto: Privat