- Det kryr av hjemløse katter

- Vi tror ikke det blir noe mindre pågang i år enn i fjor. Derfor er vi er avhengig av at folk hjelper til, forteller Tove Marie Rieber i den frivillige organisasjonen Katter i hjertet.

Dette bildet er tatt ved en tidligere anledning, her er to kattunger som ble funnet ved gjenvinningsstasjonen Kråka i Ørland kommune. Foto: Katter i hjertet

Nyheter

- For det første er det viktig at folk melder fra om katter som virker hjemløse. Da er de gjerne tynne, har pelsklumper, kanskje arr eller skader, forteller Rieber.

- Meld fra

Katter som ser friske og fine ut har som regel et hjem. Det er lurt å sjekke ut om katten har en eier, før man kontakter Katter i hjertet, forteller hun.

-  Katter går som kjent fritt rundt på egen hånd. Det er også viktig at folk melder fra om de ser drektige katter ute. Føder de ute, kan det fort bli villkatter av ungene og da har vi starten på en koloni. Når vi får inn katter, er vi helt avhengig av at folk stiller som fosterhjem. Vi har ikke noe annet sted å ha kattene enn hjemme hos oss selv. Det blir litt i overkant fullt innimellom, men så langt har det stort sett ordnet seg med fosterhjem.

Det er veldig givende å være fosterhjem. Å se framgangen til kattene, fra å være syke, tynne og kanskje redde til å bli friske og trygge katter, opplyser hun.

- Vi ID-merker og vaksinerer alle kattene vi henter inn. Dette fordi ID-merking er den sikreste måten å finne eier på om katten skulle forsvinne, bli påkjørt eller lignende. Vaksiner får de fordi vi ser hvor mye sykdommer det blir i områder med stor kattetetthet.

Anbefaler sterilisering

Katter som er over to kilo kan kastreres eller steriliseres, noe organisasjonen anbefaler.

- Vår praksis er at kattene blir kastrert/sterilisert tidligst mulig. Vi har et ønske om at folk kastrerer/steriliserer kattene sine. Det er fort gjort og har så utrolig mange fordeler i forhold til å la de få unger eller gi p-piller. Det kryr av hjemløse katter og problemet blir bare verre om folk ikke tar ansvar for sine egne katter.

For alle hjemløse katter kommer opprinnelig fra et hjem. Det er lett å skaffe seg katt, de er gjerne gratis, men det er absolutt ikke gratis å eie en katt, minner Rieber om.

Avhengig av økonomisk støtte

- De skal ha det grunnleggende som mat, vann, kattesand, ormekur og lignende Kattepass i ferier må man også ha. Det er ikke greit å reise fra katten uten tilsyn. Dette står det mer om på mattilsynets nettside. Katter kan også bli syke og trenge veterinærhjelp. Dette koster penger og det må man regne med når man har dyr. Man må også huske at en katt er kattunge i ett år, og voksen i så mye som 20 år.

 Katter i hjertet drives på frivillig basis og er avhengig av økonomisk støtte for å få hjulpet de kattene som trenger det. Det er også planer om arrangere loppemarked i løpet av våren for å få inn litt støtte, opplyser hun.