– Det verste er at begrunnelsen er så dårlig. Statsråden begrunner tvangssammenslåingen mellom Ørland og Bjugn med at det bedrer kommuneøkonomien til Ørland å slå seg sammen med oss. Også har Ørland så lite areal og det blir større om de slås sammen, sier Bjugn-ordfører Ogne Undertun (Ap).

I slutten av februar presenterte samarbeidspartiene rammene for arbeidet med kommunesammenslåinger.

De kommer til å slå sammen Ørland og Bjugn dersom en større sammenslåing med minst Ørland, Bjugn, Åfjord og Roan kommer på plass.

Dermed vil grupperingen med flertall på Stortinget i saken om kommunereform oppheve den frivillige sammenslåingen Bjugn og Åfjord har vedtatt.

Ingen systematikk

– vi ser ingen systematikk i hvor de velger å bruke tvangssammenslåinger. For Åfjord vil det være negativt om det gode samarbeidet mellom oss og Bjugn svekkes av dette. Vi har god dialog med Bjugn og mange ideer til ting vi kan få til sammen. Det ville være forferdelig synd om vi mister det, sier Åfjord-ordfører Vibeke Stjern (Ap).

Håpløs situasjon

Bjugn-ordføreren sier situasjonen for kommunen er i er krevende fordi kommunen ønsker et godt samarbeid både med Ørland, Åfjord og de andre kommunene på Fosen uansett utfallet av kommunereformen.

– Det er en ganske håpløs situasjon. Vi må både forholde oss til signalene fra flertallet i Stortinget og jobbe sammen med Ørland, men vi kan ikke gjøre ting som gjør oss til uvenner med Åfjord, sier Undertun.

Han sier kommunestyret prøver å være tydelige på hvilke signaler de sender slik at det er klart at de sender de samme signalene utover kommunegrensene til naboene.

Mot tvang

Åfjord, Bjugn og Ørland er alle imot tvang.

– Vi er ikke mindre mot tvang når vi har funnet sammen for å slå oss sammen selv, sier ordføreren i Åfjord.

– Både vi og Bjugn er også i utgangspunktet mot tvang. I Ørland tror vi at vi klarer oss alene, men kan få til mer sammen med Bjugn. Det er ikke vi som bestemmer, og vi må innrette oss etter de vedtakene som fattes i Stortinget, sier Ørland-ordfører Tom Myrvold (H).

Kanskje partipolitikk

I Bjugn tror Undertun at den eneste opphevingen av en frivillig kommunesammenslåing i denne kommunereformen kanskje handler om partipolitikk på Stortinget.

– Fylkesmennene i de forskjellige fylkene rådet flere tvangssammenslåinger i sine oversikter enn det legges opp til. Mange hos oss snakker om at det kanskje handler om partipolitikk akkurat hvilke sammenslåinger som skjer med tvang. Steder der stortingsrepresentantene fra Venstre, Høyre og Fremskrittspartiet kommer fra ser ut til å ha sluppet unna, sier Ogne Undertun.