- Jeg har verken sett nyheten eller pratet med dem. Men dersom det er riktig at Osen ønsker seg ut av Fosen regionråd, synes jeg det er veldig trist, sier Vollan når Fosna-Folket tar kontakt.

- Hvorfor?

- For meg så er Osen en del av Fosen. Men om de ønsker å samarbeide nordover, så er det dem som bestemmer det. Trist er det, sier Vollan som i tillegg til å være regionrådsleder, er Rissa-ordfører.

Dette er status

Kommunereformen medfører store endringer på Fosen-kartet. Per mars 2017 ser det ut til å bli igjen tre kommuner på Fosen. Rissa og Leksvik blir til Indre Fosen kommune fra 1. januar 2018, Bjugn og Ørland blir trolig tvangssammenslått, mens Åfjord og Roan trolig blir én.  Dette til tross for at Bjugn og Åfjord har funnet sammen frivillig, en sammenslåingssøknad regjeringen har valgt å se bort ifra.

En sammenslåing av hele Fosen til én kommune synes lite sannsynlig, selv om nettopp dette alternativet utredes i disse dager. En samling av Ørland, Bjugn, Åfjord og Roan virker heller ikke spesielt sannsynlig.

Regjeringens proposisjon om kommunereformen er ventet å foreligge før påske. Til syvende og sist skal det nye kommunekartet på Fosen avgjøres i Stortinget før sommeren. Men regjeringen har uansett flertall for å tvangssammenslå Ørland og Bjugn.

Jan Tore Sanner med alle ordførere på Fosen. Fra venstre erLeksvik-ordfører Steinar Saghaug (H), Bjugn-ordfører Ogne Undertun (Ap), Ørland-ordfører Tom Myrvold (H), Åfjord-ordfører Vibeke Stjern (Ap), Rissa-ordfører Ove Vollan (H) , Roan-ordfører Einar Eian (Ap) og Osen-ordfører John Einar Høvik (Ap). Foto: Kommunal- og moderniseringsdepartementet

- Kjempeviktig samarbeid

Onsdag diskuterte Osen kommunestyre fremtidig samarbeid. Politikerne var samstemte om å vende nesen nordover mot Namdalen. Osen vil etter alt å dømme vedta å melde seg ut av Fosen regionråd i juni.

- Osen går trolig ut av Fosen. Rissa og Leksvik revurderer også avtalene de har gjennom Fosen regionråd. Ørland og Bjugn blir trolig tvangssammenslått og Åfjord og Roan ser ut til å bli én kommune. Er dette slutten for Fosen regionråd?

- På ingen måte. Jeg tror samarbeidet på Fosen blir kjempeviktig fremover, svarer regionrådsleder Vollan.

- Vil ikke regionrådets rolle og behovet for interkommunalt samarbeid smuldre bort dersom Fosen blir kun tre kommuner?

- Nei, det er jeg ikke bekymret for. Vi har mange områder der det er kjempeviktig at Fosen samarbeider.

- Medfører kommunereformen en naturlig endring av Fosen-samarbeidet?

- Vi vil hele tiden være i en endringssituasjon. Det vil vi alltid være. Det er uansett viktig at Fosen-kommunene samarbeider om de områdene det er naturlig å samarbeide om. Vi samarbeider på 43 områder i dag. Jeg tenker at det er naturlig å fortsette samarbeidet i størst mulig grad som vi har det. Så er det nye områder som næringsallianser og samfunnsutvikling hvor det også er veldig viktig at vi jobber sammen på Fosen for å oppnå det som er best for innbyggerne, svarer Vollan.

Les mer: - En dramatisk situasjon

- Minst like viktig

Regionrådslederen ser ikke for seg at kommunereformen vil endre Fosen regionråd sin rolle.

- Vi vil jobbe ganske likens som vi har gjort til nå. Så blir det litt endringer på hvordan kommunene vil se ut fremover, men samarbeidet vil i hovedsak se ut som i dag, mener Vollan.

Når Rissa og Leksvik slår seg sammen, må kommunene si opp alle samarbeidsavtaler for så å inngå dem på nytt som Indre Fosen kommune. Før jul kom det frem at Indre Fosen ønsker å melde seg ut av helsesamarbeidet, men saken ble utsatt. Nå skal den behandles før sommeren. Rissa-ordfører Vollan mener Indre Fosen kommer til å beholde de fleste interkommunale samarbeidsavtalene i Fosen-regionen.

- Vi kommer i all hovedsak til å inngå avtalene på nytt. Enkelte samarbeidsområder vil nok ha en utvikling. Altså at vi endrer dem over tid sammen med de andre kommunene. Det er imidlertid veldig få samarbeidsordninger som Indre Fosen har diskutert å gå ut av, sier Vollan.

Han mener samarbeidet gjennom Fosen regionråd blir minst like viktig selv om Fosen blir tre kommuner i stedet for dagens sju.