Deling og nedlasting av overgrepsbilder av barn er et økende problem i hele verden. I Norge har man sett en stor økning både i antall anmeldelser og domfellelser siste ti år. På Fosen er seks menn dømt for befatning med overgrepsbilder i perioden 2007-2016. To av dem ble også dømt for å ha begått fysiske overgrep mot barn.

Les mer: Så mange er dømt for seksuelle overgrep mot barn på Fosen siste ti år

Bildene deles videre

I norsk straffelov er overgrepsbilder definert som bilder som viser overgrep mot eller som seksualiserer barn under 18 år. Bildene i norske overgrepsbildesaker viser blant annet små barn fra hele verden som blir utsatt for grove overgrep. Noen av barna er også norske.

Ved flere anledninger har politiet funnet overgrepsbilder fra saker hvor overgriperen allerede er dømt, men bildene deles fortsatt videre på nettet.

I andre saker blir politiet via store bildebeslag klar over barn som blir utsatt for overgrep som de ikke var kjent med fra før. Er politiet heldige med informasjonen som er tilgjengelig, klarer de å identifisere barnet som blir utsatt for overgrep, slik at overgriperen kan pågripes og ugjerningene stanses. I andre saker aner ikke politiet hvem barna på bildene og videoene er.

Kan ikke overvåke nettet

I Norge er det Kripos som jobber mest aktivt for å stanse dem som hver eneste dag laster ned bilder som viser overgrep mot barn. Politioverbetjent Bjørn-Erik Ludvigsen ved seksjon for seksuallovbrudd i Kripos påpeker at politiet ikke har ressurser til å overvåke alt som skjer på internett.

- Men vi er på flere måter aktivt til stede. Vi jobber for eksempel forebyggende ved å stoppe sider som viser overgrepsmateriale, og vi følger med på ulike fildelingsnettverk der det deles bilder og filmer. Vi tar egne initiativ, som den landsomfattende aksjonen «Operasjon Share», og vi oppretter saker basert på tips fra publikum eller politi og organisasjoner i andre land.

- I Norge har vi tilnærmet 100 prosent av befolkningen på nett 24/7, noe som genererer ekstreme mengder data både ut og inn i Norge og mellom norske brukere og tjenester. Vi er til stede der folk benytter ellers lovlige tjenester til å begå forbrytelser mot barn, men vi er avhengige av at andre også er våre øyne og ører, forklarer han.

Stoppsiden

Illustrasjonen er hentet fra Kripos sine egne sider. Det er en slik stoppside man blir omdirigert til dersom man forsøker å gå inn på en side Kripos mener inneholder overgrepsbilder av barn. Foto: Skjermdump Kripos

Et av de viktigste forebyggende grepene Kripos har gjort, er å etablere en såkalt stoppside.

- Tjenesten omdirigerer de som forsøker å gå inn på sider som viser og distribuerer overgrepsmateriale med barn. Dette er et samarbeid med norske nettleverandører og har eksistert siden 2004, forteller Ludvigsen.

Det er en slik stoppside Fosna-Folket viser øverst i artikkelen. På stoppsiden får brukerne tydelig informasjon om at de har vært i ferd med å bevege seg inn på en internettside som viser overgrep av barn.

Stoppsiden stanser ikke alt

Tusenvis av nordmenn blir møtt av stoppsiden hver uke, men politibetjent Ludvigsen påpeker at tallene er noe omtrentlige.

- Vi kan anslå at vi har omtrent 3-4000 sidevisninger av stoppsiden per dag, opplyser han.

- Tar stopptjenesten for seg sider fra hele verden? Kan du i så fall si noe om hvor stor andel av slike åpne, ulovlige sider dere klarer å fange opp?

- Blokkeringen av overgrepsdomener stanser trafikken før den når brukeren i Norge, enten det er på kabel eller mobilt internett, uavhengig av hvor den kommer fra. Mye materiale blir distribuert fra områder i verden med dårlig lovverk og manglende kontroll, men mye blir også distribuert fra for eksempel USA og andre store internettland. Det er vanskelig å si noe om andelen ulovlige sider som fanges opp. Jeg vil tro at vi har god kontroll på det mest alvorlige innholdet, der ekte barn under 13 år utsettes for alvorlige overgrep, men vil ikke fange alt som dekkes av norsk straffelovs paragraf 311, forklarer Ludvigsen.

I henhold til straffelovens paragraf 311 er nemlig befatning med bilder som viser overgrep eller som seksualiserer barn under 18 år, ulovlige.

Det mørke nettet

En stor utfordring for politiet, er at de som ønsker å dele bilder som viser overgrep mot barn, gjerne benytter seg av det såkalte «mørke nettet».

- Det som kalles «det mørke nettet», altså kryptert internett på internett, er konstruert for å gjøre brukerne usporbare. Dette er en betydelig utfordring for politiet, både i Norge og ellers i verden. På slike steder, der IP-adresser ikke kan kobles til internettabonnement, må det benyttes andre metoder.

- Normalt vil politiet søke å utnytte det svakeste leddet i kjeden som benytter disse nettverkene. Det er vanskelig å være helkryptert i ett og alt, på nett generelt og i det daglige spesielt. Brukere på det mørke nettet er gjerne ikke så anonyme som de tror, forklarer Ludvigsen.

Deler på chatter

Antall årlige domfellelser i Norge for befatning med overgrepsbilder.

Saker fra blant annet Fosen den siste tiden, viser også at flere deler overgrepsbilder på forum og på chattetjenester som Skype.

- Skype og andre en-til-en-kommunikasjonsmetoder fordrer at en av deltakerne eller andre rundt disse, rapporterer  om hva som foregår. Mange apper og tjenester har moderatorer som jevnlig rapporterer til oss og som vi samarbeider godt med.

- Vi anbefaler å ta skjermdump av chat, Skype eller andre ting som kan dokumentere det som sies og vises. Dette kan sendes til Kripos eller lokalt politi.

- I ettertid kan man finne chatter og logger,  men måten flere program krypterer kommunikasjonen, gjør det også svært vanskelig å benytte kommunikasjonskontroll eller andre metoder, opplyser Ludvigsen.

Klarer ikke ta alle

Deling og nedlasting av overgrepsbilder har fått stort fokus i media de siste årene. På Fosen gjorde politiet i april 2015 et av de største beslagene av overgrepsbilder i norgeshistorien. Dette ble starten på en rekke pågripelser i Trøndelag og resten av landet. Det siste halvåret har den såkalt «Dark Room-saken» fått stor oppmerksomhet i media.

- Tror Kripos at alt fokus på overgrepsbilder fører til at folk slutter å dele og laste ned slike bilder?

- Noen vil kunne oppleve en såpass stor oppdagelsesrisiko, at de velger å avstå fra å begå slike lovbrudd. Noen vil ha vanskeligheter med å finne likesinnede eller materiale når vi fjerner arenaene de benytter, for eksempel når vi blokkerer tilgangen til websider. Dermed kan vi nok begrense nyrekruttering, men dessverre vil nok de som har en sterk seksuell interesse for barn, finne materiale andre steder.

- Tror dere det er mange som laster ned og deler overgrepsbilder som politiet aldri får tatt?

- Selv om vi oppretter saker hver dag, er omfanget for stort til at politiet kan pågripe alle. Det viktigste vi må gjøre, er å prioritere de sakene der det er pågående fysiske overgrep mot barn. Vi må identifisere dem som har tilgang på barn. De som ikke bare deler andres overgrep, men som begår overgrep selv. Å redde barn utfra en overgrepssituasjon er prioritet nummer en, påpeker Ludvigsen.