- Inntektssystemet er i dag slik at en kommune på 5000 innbyggere får litt mer i tilskudd enn en kommune på 10 000 innbyggere. Dermed ville Ørland og Bjugn hver for seg egentlig fått mer i tilskudd enn de ville fått som en sammenslått kommune med rundt 10 000 innbyggere. Nå blir imidlertid bortfallet av inntekter ved en sammenslåing kompensert, slik at Ørland og Bjugn får beholde inntektene som om de var to kommuner i 15 år fremover. Hvert år vil den nye kommunen få en kompensasjon på 16,7 millioner kroner slik at totalbeløpet blir på rundt 250 millioner kroner i løpet av 15 år, forklarer Høyre-politikeren.

Les mer: Derfor mener han kommunesenteret bør ligge på Brekstad.

«Styrke tjenester»

Hun mener det vil være noe billigere å drifte én sammenslått kommune i stedet for to, og at den nye kommunen derfor vil tjene på dette. Hun legger til at en sammenslått Bjugn og Ørland kommune vil få et nytt årlig regionsentertilskudd som skal gis til sammenslåtte kommuner med over 9000 innbyggere.

«Beløpet er ikke endelig fastsatt, men det er satt av en ramme på 200 millioner per år. De vil også få et engangstilskudd på 25 millioner til å dekke reformkostnader. Dette betyr at effektiviseringen som følge av slå sammen kommunene, kan gå rett til å styrke tjenester og nødvendige investeringer.

Jeg tror det er veldig lurt å gripe muligheten til å slå seg sammen nå. Signalene er tydelige på at de økonomiske gulrøttene vil bli mindre for kommuner som venter å slå seg sammen», skriver Høyre-politikeren til Fosna-Folket.

- Men diverse utredninger viser vel at det ikke nødvendigvis er mye å spare på å slå sammen kommuner?

- Det finnes nok viktigere argument for å slå sammen kommuner enn økonomi. Større fagmiljø, mindre administrasjon og bedre tjenester. Det siste vil også gjøre kommunen mer attraktiv for nye innbyggere, sier Aarbergsbotten.

Hun sier at Ørland og Bjugn vil få de samme inntektene uansett om de blir slått sammen med tvang eller frivillig.

Støtter tredeling

Aarbergsbotten trakk seg nylig fra Høyres stortingsliste i Sør-Trøndelag. Nå følger hun debatten rundt kommunestruktur på Fosen tett.

«Jeg håper at vi nå kan få til gode og ryddige prosesser i kommunene på Fosen. Kommunalministeren har utfordret Fosen-kommunene til å vurdere en samling av hele Fosen. Lykkes ikke det, blir det en tredeling. Jeg har hele tiden ment at det vil være en god løsning siden en da får en god samling av de naturlige bo- og arbeidsregionene med enheter som gir muligheter til å effektivisere administrasjon og gi bedre tjenester. Jeg håper at debatten fremover vil gå på en god måte med respekt for hverandre. Gammelt grums må legges til side og en må se fremover for å finne de beste løsninger for folk og næringsliv på Fosen», mener hun.