Tre menn er dømt for seksuelle overgrep mot barn under ti år på Fosen i perioden 2007 – 2016. Seks menn er dømt for befatning med overgrepsbilder.

I januar 2016 ble en 49-åring fra Fosen dømt for oppbevaring av over 400 000 overgrepsbilder. Beslaget var ett av de største i norgeshistorien. Mange bilder viste grove overgrep mot barn helt ned til spedbarns alder. Faktiske overgrep som har skjedd rundt omkring i verden. Politiet har som oftest en svært vanskelig oppgave i å finne ut hvem barna på bildene er. Mange overgripere får dermed fortsette uten politiets inngripen.

I fjor ble en annen far fra Fosen dømt for gjentatte seksuelle overgrep mot datteren gjennom flere år. Mannen tilsto og må sone flere år i fengsel. På nyåret i år ble en mann i 60-årene pågrepet og siktet for gjentatte overgrep mot en gutt som skal ha vært yngre enn ti år gammel da overgrepene startet. Mannen er også siktet for befatning med overgrepsbilder, men nekter ifølge politiet straffskyld for alt. I løpet av våren må også en mann i 20-årene møte i retten tiltalt for voldtekt av en jente som var under 14 år gammel da overgrepene skal ha skjedd. Tiltalte har så langt nektet straffskyld.

Hvor mange?

På kort tid har flere alvorlige sedelighetssaker blitt behandlet i både Fosen tingrett og Inn-Trøndelag tingrett. I tillegg har lignende saker fått stor oppmerksomhet andre steder i landet. I den såkalte Dark Room-etterforskningen har en rekke mulige seksualforbrytelser blitt avdekket. På chatter på nettet utveksler voksne menn sine fantasier om små barn.

Fosna-Folket har stilt spørsmål om hvor mange slike saker vi har i en liten region som Fosen? Og hvor store er mørketallene?

Mørketallene er det svært vanskelig å gi noe konkret svar på, men det vi sikkert kan si noe om, er antall domfellelser.

Dommene

Illustrasjonsbilde av Fosen tingrett. Foto: Alexander Killingberg

For å nærme oss et svar, har Fosna-Folket gjennomgått alle sedelighetsdommer i Fosen tingrett og Inn-Trøndelag tingrett for perioden 2007 – 2016. Her er noen av funnene:

  • Vi fant kun 3 dommer der menn er dømt for overgrep mot barn under 10 år. Alle de tre dommene ble avsagt i 2016. 2 av de 3 ble dømt for seksuell omgang, mens den siste ble dømt for seksuell handling. Den ene dømte var selv kun 15 år gammel. De to andre dømte var voksne menn i 30- 40-årsalderen. De to sistnevnte begikk overgrep mot sin egen datter.

  • 6 menn er dømt for befatning med overgrepsbilder. Overgrepsbilder er i loven definert som bilder som seksualiserer eller som viser overgrep begått mot barn under 18 år. Størrelsen på beslagene i sakene fra Fosen varierer. I den ene saken var beslaget et av de største i norgeshistorien, mens det i en annen sak også var snakk om over 1000 bilder. I de fire andre sakene er det snakk om små beslag. Blant de 6 dømte, er 4 menn i 30-40-årene, 1 mann er i 20-årene og 1 mann i slutten av tenårene. 2 av de 6 ble i samme dom dømt for faktiske overgrep og inngår derfor i statistikken på punktet ovenfor.

  • 9 menn er dømt for seksuell omgang med barn under 14 år. I disse sakene er fornærmede jenter i 12-13 årsalderen. De dømte er unge voksne menn i alderen 18 – 24 år.

  • 15 menn er dømt for seksuell omgang med barn under 16 år. Fornærmede i disse sakene er i 14-15-årsalderen, mens de dømte også her er unge voksne menn i alderen 18- til 26 år. Flere av de dømte var kjæreste med fornærmede.

  • 1 mann i 40-årene er dømt for seksuelt krenkende adferd mot en 13 år gammel jente.

  • 4 menn er dømt for seksuell handling mot barn under 16 år. 1 av de 4 anket til Frostating lagmannsretten og ble der frikjent.

Opprullinger

Domfellelser i sedelighetssaker hvor barn under 16 år er fornærmet samt domfellelser for befatning med overgrepsbilder på Fosen. Kilde: Dommer i Fosen og Inn-Trøndelag tingrett.

I perioden 2007 - 2016 fant Fosna-Folket 34 sedelighetsdommer med overgrep mot barn hvor forholdene hadde skjedd på Fosen. Det er vanskelig å se noen tydelige trender med så små tall. I hele perioden har Fosen tingrett og Inn-Trøndelag tingrett til sammen hvert år behandlet fra 1- til 6 sedelighetssaker fra Fosen. Det var eksempelvis 6 saker i 2014, 6 saker i 2016, mens det var 2 saker i 2012 og 3 i 2015.

Tallene svinger fra år til år. Det som derimot synes tydelig, er at flere saker kommer til retten når politiet prioriterer et sakskompleks. Et eksempel er Fosen-politiets fokus på unge voksne menn som hadde seksuell omgang med jenter i 12-14-årsalderen i 2013 og 2014. I årene 2013, 2014 og 2015 ble til sammen 5 menn i slutten av tenårene eller begynnelsen av 20-årene dømt for seksuell omgang med jenter i 12- og 13-årsalderen.

Et annet eksempel er politiets «opduck». Den startet med pågripelsen av 49-åringen på Fosen. Hjemme hos ham fant politiet hundretusenvis med bilder som viste seksuelle overgrep mot barn eller som seksualiserte barn. Denne saken ledet politiet til mange andre menn som også hadde lastet ned eller delt overgrepsmateriale. Gjennom chatter og andre metoder avdekket politiet igjen nye forhold. Dette utløste en rekke pågripelser i Trøndelag og andre steder i landet. Også to andre menn fra Fosen ble pågrepet og senere dømt for seksuell handling og medvirkning til seksuell handling mot en jente som følge av denne opprullingen.

Illustrasjonsbilde. Foto: Terje Pedersen / NTB scanpix

Dette er pedofili

Ifølge psykologspesialist Pål Grøndahl i nasjonalt kompetansesenternettverk i sikkerhets-, fengsels- og rettspsykiatri tilfredsstiller man pedofil forstyrrelse dersom man har gjentatte seksuelle tanker, følelser og lyster knyttet til barn som ikke har kommet i puberteten. Skal man bruke den avgrensningen, er det ikke mange av de sedelighetsdømte fra Fosen de siste ti årene som ut ifra forholdet de er dømt for, kan mistenkes for å være pedofil. 6 menn fra Fosen er i perioden 2007 – 2016 dømt for oppbevaring av overgrepsbilder av barn. 2 av de 6 er dømt for selv å ha begått fysiske overgrep mot barn under 10 år. 1 er kun dømt for overgrep mot barn under 10 år. I de andre sakene er alle fornærmede i alderen 12- til 15 år.

Psykologspesialist Grøndahl påpeker også at det er en diskusjon om hvorvidt pedofili er en legning, orientering eller en forstyrrelse.

- Definisjonen i dag er at det er en psykisk forstyrrelse, sier han til Fosna-Folket.

150-200 saker årlig

Kilde: SSB

I Norge har antall årlige anmeldelser for seksuell omgang med barn under 10 år ligget stabilt mellom 150 og 200 de siste 20 årene. I 1997 var det eksempelvis 195 anmeldelser, mens det i 2014 var 162 anmeldelser. Tallene er hentet fra Statistisk Sentralbyrå og varierer fra år til år uten at man kan se en tydelig trend i form av økning eller nedgang. Henleggelsesprosenten på sedelighetssaker ligger på rundt 80 prosent. Også voldtektssaker inngår i dette tallet, slik at henleggelsesprosenten på saker som omhandler seksuell omgang med barn, kan avvike noe.

I antall anmeldelser for seksuell omgang med barn i alderen 10- og opp til 14 år, kan man se en økning fra 299 anmeldelser i 2007 til 341 i 2014.

Langt færre dommer

Tall på landsbasis. En sak kan være representert i tallmaterialet med flere lovhenvisninger, noe som betyr at tabellen viser antall ganger lovhenvisningen er registrert på en sak, og ikke antall unike saker. Videre er det ikke alltid alle lovhenvisninger blir registrert. Derfor er det ikke sikkert at tabellen viser absolutt alle aktuelle saker. Kilde: Domstoladministrasjonen

Fosna-Folket har også hentet ut antall årlige domfellelser for seksuell omgang med barn under 14 år fra alle tingrettene i landet. Her er imidlertid ikke seksuell omgang med barn under 10 år skilt ut som en egen kategori. Antall årlige domfellelser har i perioden 2007 - 2015 ligget mellom 76 og 115 årlig. Det var færrest i 2015 og flest i 2012. Det er altså langt færre dommer enn antall anmeldelser, noe som underbygger at henleggelsesprosenten er høy.

Det er i kategorien anmeldelser for seksuell omgang med barn i alderen 14- opp til 16 år det er størst økning de siste årene. Det er imidlertid ingen økning å se i antall årlige domfellelser etter samme paragraf. Ifølge tall fra domstoladministrasjonen var det 89 slike domfellelser i landets tingretter i 2007, mens det var 69 i 2015.

Dommer på landsbasis år for år. En sak kan være representert i tallmaterialet med flere lovhenvisninger, noe som betyr at tabellen viser antall ganger lovhenvisningen er registrert på en sak, og ikke antall unike saker. Videre er det ikke alltid alle lovhenvisninger blir registrert. Derfor er det ikke sikkert at tabellen viser absolutt alle aktuelle saker. Kilde: Domstoladministrasjonen

En økning i saker som omhandler befatning med overgrepsbilder og videoer bekreftes imidlertid både av antall anmeldelser og antall dommer.  I 2007 var det 38 slike tingrettsdommer i landet, mens det i 2015 var 80.

Hvor mange?

Illustrasjonsbilde. Foto: Alexander Killingberg

Hvor mange av oss som er pedofile, mener psykologspesialist Grøndahl det er umulig å gi noe konkret svar på. Ingen vet hvor store mørketallene er, altså det som aldri havner hos politiet eller i rettssystemet. I et tidligere intervju med Fosna-Folket viste Grøndahl til enkelte studier som viste at fra én- til to prosent av befolkningen er pedofile.

- Det er så mye mørketall. Selv om noen er domfelt for seksuell omgang med barn, så er de ikke nødvendigvis pedofile. De har tatt for seg av det som er tilgjengelig, mener Grøndahl.

Han forklarer at noen av disse som har begått overgrep, også har følelser knyttet til voksne kvinner og menn, eller yngre gutter, og at de ikke er hundre prosent pedofile.

- Det er veldig få eksklusivt pedofile hvis vi tenker at en pedofil er en som bare seksuelt tennes av barn. Det er vanskelig å tallfeste hvor stor andel av befolkningen som er pedofile. Det finnes noen beregninger, men vi har gått litt bort fra disse, det må være mye feil. Det er få pedofile som søker behandling, og det er ikke slik at alle pedofile begår overgrep, forklarer Grøndahl.

- Det er langt flere pedofile enn de som begår faktiske overgrep. Vi vet ikke hvor mange som har pedofile fantasier, men det estimeres til 1 av 20. Det er langt flere overgrepsepisoder som skjer enn det som blir oppdaget, så her er det en stor usikkerhet i tallene.

Mørketall

Førstestatsadvokat Bjørn Kristian Soknes. Foto: Berit Buran Juul

Førstestatsadvokat Bjørn Kristian Soknes ved Trøndelag statsadvokatembeter påpeker at man hele tiden har kjent til at det er store mørketall når det gjelder seksuelle overgrep mot barn. Han tror også det er store mørketall når det gjelder barn under 10 år som blir utsatt for overgrep.

- Ja. Om man i tillegg tar med overgrep på nettet, herunder oppbevaring og deling av overgrepsbilder, så tror jeg det er snakk om store mørketall, sier Soknes.

Når det gjelder pedofili, så tror han det er mange som har diagnosen, men som ikke begår overgrep.

- Det å være pedofil er ikke straffbart i seg selv. Noen er født med den legningen og kan ikke noe for det. Det er når de begår overgrep, at det straffbare skjer. Noen kjemper nok med legningen og klarer å holde seg unna å begå overgrep. Så er det heller ikke gitt at alle som begår overgrep mot barn, er pedofile. Jeg har hatt saker hvor de sakkyndige har vært i tvil om tiltaltes legning. Det viser seg at flere som begår overgrep mot barn, er lettere psykisk utviklingshemmet. De har ikke beveget seg ut av det barnlige stadiet, og søker kanskje derfor mot barn når det gjelder sex, sier førstestatsadvokaten.

Slipper straff

Soknes understreker at det er veldig stor forskjell på de forskjellige sakene innen sedelighetsfeltet. Det er spesielt innen feltet seksuell omgang med barn mellom 14 og 16 år at antall årlige anmeldelser har økt mye de senere årene. Førstestatsadvokaten mener det blant annet skyldes økt fokus og bevissthet rundt temaet. Soknes forteller også at det i Norge har vært diskutert å senke den seksuelle lavalderen.

- I Sverige er den seksuelle lavalderen 15 år. Det ble for rundt 15 år siden diskutert om Norge også skulle ha lavere seksuell lavalder, men man endte opp med å fortsette med 16 år. Vi har regelen om jevnbyrdighet i alder og utvikling, som gjør at systemet ikke blir så firkantet. Dersom den seksuelle omgangen var frivillig, så er det ikke straffbart dersom det er jevnbyrdighet i alder og utvikling. Det vil si at en 17-åring ikke vil bli straffet for å ha seksuell omgang med en 15-åring, forklarer han.

Soknes forklarer at en aldersforskjell på opptil fire år kan bli regnet som jevnbyrdig.