Bjugn-ordføreren er veldig tydelig på at han ikke ønsker å gå inn i noen krangel eller offentlig ordkrig med Ørland-ordføreren.

- Tom skrev under

Når Fosna-Folket spør ham om hvor han mener kommunesenteret i en tvangssammenslått Ørland-Bjugn kommune bør ligge, svarer Undertun at han forholder seg til intensjonsavtalen fra våren 2016. I den avtalen var Botngård i Bjugn såkalt administrasjonssenter i en eventuelt sammenslått kommune. Undertun mener derfor det er «litt morsomt» at Myrvold nå sier han mener Brekstad bør være kommunesenter.

- Tom Myrvold skrev under intensjonsavtalen. Da regner jeg med at han mente det, sier Bjugn-ordføreren som presiserer at han egentlig ikke ønsker å mene så mye om hvor senteret bør ligge på nåværende tidspunkt.

Undertun mener imidlertid at man ikke bare kan se bort ifra intensjonsavtalen fra i fjor vår, bare fordi ørlendingene sa nei i folkeavstemningen og at sammenslåingen nok en gang ble lagt på is.

Les mer: Derfor mener Ørland-ordføreren at Ørland bør ha kommunesenteret.

- Løsningsorientert

Bjugn-ordføreren mener hans kommune har vært løsningsorientert i kommunereformen.  Han påpeker at Bjugn først ble enige med Ørland om en intensjonsavtale om sammenslåing i fjor vår. Så sa bjugningene ja til sammenslåing, mens ørlendingene sa nei. Deretter vendte Bjugn blikket mot Åfjord for å søke sammenslåing der.

- Vi har virkelig tatt Sanners reform på alvor og har forsøkt å få til en frivillig sammenslåing, sier Undertun.

Bjugn og Åfjord ble enige om sammenslåing, men utfordringen var at Åfjord også var i prosess med Roan om sammenslåing. Og Roan ville ikke ha med Bjugn. Det hele endte med at Åfjord og Bjugn nylig sendte søknad til departementet om å få slå seg sammen til én kommune.

Tror på reversering

Nå har Høyre, Fremskrittspartiet og Venstre sikret stortingsflertall for å tvangssammenslå Ørland og Bjugn. I dokumentet Fosna-Folket har fått tilgang til, går det i en note frem at regjeringen ser bort ifra Bjugn og Åfjords søknad om sammenslåing. Bjugn-ordfører Undertun stiller seg avventende til en mulig tvangssammenslåing av Ørland og Bjugn. Han regner med at Stortinget kommer til å vedta tvangssammenslåingen i vår, men anser muligheten for at dette kan bli reversert ved et regjeringsskifte som høyst reell.

- Jeg oppfatter både Helga Pedersen (Ap) og Marit Arnstad (Sp) som tydelige på dette. En tvangssammenslåing av Ørland og Bjugn blir selvfølgelig ikke bare reversert av seg selv. Man må nok søke, påpeker Undertun.

Han skal først diskutere saken med Bjugn kommunestyre tirsdag neste uke. Undertun anser det imidlertid som lite sannsynlig at kommunestyret nå vil starte en ny prosess med bare Ørland.

Åfjord og Bjugn

Selv sier Undertun at han er positiv til enhver sammenslåing på Fosen så lenge både Bjugn og Åfjord inngår i denne. Ap-politikeren begrunner dette blant annet med at Bjugn og Åfjord har blitt enige om en avtale han mener gir begge kommuner store fordeler og muligheter. Undertun synes også en sammenslåing av Bjugn, Ørland, Åfjord og Roan samt en samling av hele Fosen er en grei løsning. Å starte en ny prosess med bare Ørland, er han imidlertid i mot.

- Ørland har jo vedtak på å stå alene. Dessuten har de ikke gjort noen ordentlige initiativ imot oss. De sendte et brev til Fylkesmannen som ble referert i Fosna-Folket samme dag. Vi fikk en kopi lenge etter, sier Undertun.

Fosna-Folket omtalte «brevet» i desember i fjor. Det var Ørland formannskap som da samlet seg om en uttalelse hvor det blant annet sto at «Ørland kommune vil likevel signalisere at kommunen er innstilt på nye samtaler med Bjugn kommune». Dette var ment som en tilbakemelding til Fylkesmannen fra Ørland om status i kommunereformen. Undertun mener likevel ikke at Ørland har vist noen reell interesse for å starte en ny prosess med Bjugn.

- Har du og Tom Myrvold snakket sammen etter at det ble offentlig at regjeringen vil tvangssammenslå Ørland og Bjugn?

- Nei, jeg har ikke snakket med Tom, svarer Undertun torsdag kveld.

- Hvordan er klimaet mellom dere to?

- Jeg opplever det som helt greit. Det er ikke noen krangel eller noe, svarer Undertun som presiserer at han overhodet ikke er interessert i noen krangel med ordføreren i nabokommunen.