Brekstad har både hurtigbåtanløp og ferjesamband. I tillegg går det sivile rutefly fra Ørland flystasjon.  Dette mener Ørland-ordføreren er det viktigste argumentet for at Brekstad bør være kommunesenter i en sammenslått Ørland-Bjugn kommune.

- Dette er min personlige mening. Jeg mener mye taler for at senteret bør ligge på Brekstad. Jeg mener det er en fordel at senteret ligger på et kommunikasjonsknutepunkt. Dette handler mest om hvor tilgjengelige vi er i forhold til eksterne aktører som eksempelvis Statens Vegvesen og andre, sier han.

Her er begrunnelsen

Myrvold utdyper hvorfor ha mener Brekstad bør være kommunesenter slik:

«Kystbyen Brekstad fremstår med sin klart definerte senterstruktur, bypreg og urbanitetsfunksjoner i dag som et tydelig regionsenter  - ikke minst sett fra utsiden av Fosen. Brekstad er Fosens største handels- og servicesenter og alle kjente indikatorer tilsier at veksten fortsetter i årene som kommer. Vekst avler som kjent vekst.

Byen er i utvikling som et enda viktigere kommunikasjonsmessig tyngdepunkt både når det gjelder fly, hurtig båt og ferje. Det vil være viktig for utviklingen av en ny kommune at ikke minst administrasjonssentret og befolkningstyngdepunktet ligger lett tilgjengelig i forhold til det kommunikasjonsmessige sentret.

Dette er vurderinger som påtroppende Fylkesrådmann Odd-Inge Mjøen har målbært ved flere anledninger og som jeg mener står seg like godt som argumentasjon den dag i dag.

Mitt hovedpoeng er imidlertid at vekstkraften og det betydelige potensial som ligger i Kystbyen Brekstad vil tilførende et eventuelt sammenslått Ørland/Bjugn tilsvarende økte forutsetninger for å utvikle gode kommunale tjenester og samfunnsutvikling i HELE den nye kommunen, ikke bare dagens Brekstad/Ørland slik enkelte synes å oppfatte.

Det å utvikle likeverdige og balanserte kommunale tjenester i en eventuell ny kommune ser jeg på som en selvfølge. Det å forsøke å utvikle to likeverdige befolkningssentra basert på svært ulike forutsetninger for vekst frykter jeg derimot kan bidra til det motsatte», skriver Ørland-ordføreren.

- Følelser

Brekstad er et kommunikasjonsknutepunkt med både ferje, hurtigbåt og flyplass. Foto: Arkiv

Myrvold påpeker samtidig at han mener staten bør bestemme hva som skal være kommunesenter i en sammenslått Bjugn og Ørland kommune.

- Dette med senteret er mer knyttet til følelser enn realiteter. Jeg sitter på rådhuset og vet hvor lite besøkt det tross alt er. Det er andre plasser enn på kontoret jeg får gjort mitt viktigste arbeid. Det er ute blant folk, så man skal ikke overdrive betydningen av kommunesenteret, sier Ørland-ordføreren.

Ville ikke invitere Ørland

Til tross for at Ørland og Bjugn etter alt å dømme vil havne i samme kommune uansett, er det fortsatt en liten mulighet for at den nye kommunen vil inneholde flere av dagens Fosen-kommuner enn Ørland og Bjugn. Fosen som én kommune skal utredes og utredningen skal være ferdig før påske. Uttalelsene fra regjeringen onsdag tyder på at de er innstilt på å «frede» Indre Fosen. Det betyr at Ørland, Bjugn, Åfjord og Roan kan være et alternativ som én sammenslått kommune. Ut ifra uttalelsene varaordfører Jon Husdal (Sp) i Åfjord kom med onsdag, virker heller ikke dette alternativet spesielt sannsynlig.

- Vi må invitere Bjugn, Roan og Osen til en prat om situasjonen. Men ikke Ørland, sa han til Fosna-Folket.

Husdal sa videre at «Ørland selv har satt seg i den situasjonen hvor de blir sittende alene på enden».

- Fryktelig skadelig

Ørland-ordfører Tom Myrvold (H). Foto: Arkiv

Ørland-ordfører Myrvold sier han ikke ønsker noen offentlig mediedebatt rundt saken.

- Men jeg håper varaordføreren i Åfjord kan dokumentere påstandene og presisere hva han mener. Jeg stiller meg uforstående til kommentarene hans. Jeg har selv tatt en telefon til ordføreren i Åfjord Vibeke Stjern (Ap). Hun tar fullstendig avstand fra den typen utspill. Jeg synes uttalelsene som Husdal kom med er fryktelig skadelig for å lage et godt samarbeidsklima på Fosen, sier han.

Ikke enig

Ørland-ordføreren sier han registrerer at det av og til kommer uttalelser om Ørland kommune. Han oppfordrer politikerne i andre kommuner om å fokusere på seg selv og heller spille andre gode.

- Hva tror du kan være årsaken til at politikere fra andre kommuner av og til kommer med uttalelser om at Ørland er vanskelig å samarbeide med og at Ørland skal ha alt?

- Jeg kan ikke si meg enig i de påstandene. Da må man konkretisere hva man snakker om. Vi snakker selvfølgelig ut ifra Ørland sine behov. Det er en del problemstillinger som vi har, for eksempel innen samferdsel, som vi kjenner på kroppen. Dette er kanskje problemstillinger som er litt unike for Ørland.

- Om politikere fra andre kommuner lurer på noe, må de gjerne komme til oss å spørre. Men det er klart at vi i Ørland alltid vil fremme Ørlands behov når det for eksempel gjelder samferdsel, så er det ikke opp til oss hvem som får midlene, mener Myrvold.

Avslutningsvis har han en klar oppfordring.

- Samarbeidsklimaet på ordførernivå på Fosen er relativt godt. Vi ønsker ingen opprivende debatt i media rundt samarbeidsklimaet. Vi må spille hverandre gode. Jeg synes ordføreren i Bjugn har sagt det på en bra måte. Det som er bra for andre Fosen-kommuner, er også bra for Bjugn. Det som er bra for Brekstad, vil på en eller annen måte også være bra for Åfjord, sier Myrvold.

- Taktisk uklokt

Bjugning og langvarig forkjemper for sammenslåing av Ørland og Bjugn, Tore Hellem, mener det er nærmest taktisk uklokt av Ørland-ordføreren å flagge hvor han mener kommunesenteret bør ligge allerede nå.

- Det er taktisk uklokt å ta tak i dette dagen etter at det ble innført tvang. Dette burde vært tatt opp i samtaler mellom de to ordførerne. Så kunne ordførerne igjen tatt det videre med sine, mener han.

Hellem påpeker at senterstriden er et svært ømfintlig tema.

- Dessuten er debatten om hvor kommunesenteret skal ligge, egentlig helt uinteressant. Selvfølgelig må spørsmålet avklares, men for min del kan Brekstad være senter og ferdig med det. Det er tross alt det som er mest naturlig, sier Hellem.