De to har vært i samtale med Ørland kommune ved Thomas Engen. Da ble de bedt om å komme med innspill eller merknader i samband med til kommuneplanens som lå ut til høring inntil forrige uke. Reilo skriver under som initiativtaker, Ørsleie som forretningsfører.

Forsvarsbygg har tidligere overtatt denne eiendommen fra Gunnhild Gjestad Søtvik.

Lagerbygningen på eiendommen huser i dag Reilo Design og et lokalt museum.

Forsvaret

Det er nå planer om å danne en ny stiftelse, foreløpig under arbeidsnavnet «Den forblåste omvei». Stiftelsens formål vil være å forvalte et samtidsmuseum, kunstmuseum og verksteder, og i tillegg er det tanker om å bygge opp et forsvarsmuseum. Stiftelsen vil ha et styre bestående av lokalhistorisk interesserte personer fra Ørland, og jobbe for samarbeid med andre museer i Trøndelag.

– Jeg ser blant annet for meg at vi kan samarbeide med forsvarspensjonister, sier Reilo til Fosna-Folket.

Overtakelse

Reilo sier at en av hans ideer er å gjøre museumsaktiviteten til et møtested for forsvarspensjonistene.

– Vi har gjort henvendelse til Forsvarsbygg om å kjøpe eiendommen, og de har i prinsippet ikke noe imot å avhende eiendommen til en stiftelse. De henviser til at kommunens plan er å omgjøre samtlige av de eiendommer som Forsvarsbygg erverver i rød sone til LNF områder, skriver Reilo og Ørsleie i brevet til kommunen.

Stiftelsen ønsker å få overta eiendommen med alle dens bygninger.

Foto: Snorre Berg

Nyttig

Det er i dag vanskelig å få tak i bygninger til dette formålet, men her kan både fjøs og våningshus omgjøres til egnede lokaler, i tillegg til den lagerbygning som er i bruk i dag. De trur at Ørlands befolkning og tilreisende vil ha stor nytte av at disse planene blir realisert, og at museum og verksted vil være positivt for bolysten i området.

De ber om at Ørland kommune tar planene med i betraktning når det skal vurderes om bygningene skal rives/omgjøres til LNF.

– Jeg har flere ideer, men det er litt omfattende å ta over telefon, sier Reilo.