Tirsdag skal kommunestyret i Bjugn behandle den nye regionale næringsplanen for Fosen fra 2016 til 2020. Målet med planen, som er utarbeidet av Næringsalliansen (NA), er å styrke konkurransekraften til næringslivet på Fosen.

Fire satsingsområder

Planen har fire satsingsområder: Innovasjon og utvikling av eksisterende næringsliv, forsvar, energi og havrom. Næringsalliansen, som består av syv næringsforum og utviklingsselskaper fra kommunene på Fosen, har laget en handlingsplan til hver av de fire områdene.

«For å lykkes med næringsutvikling og verdiskaping på Fosen, må viktige oppgaver løses i fellesskap på tvers av kommunegrensene», heter det i planen.

Står sterkt

Planen berører nye strategier for å få maksimalt ut av aktiviteten ved Ørland hovedflystasjon, Europas største vindkraftprosjekt på land, samt veksten innen marin næring langs kysten av Fosen.

Innen sistnevnte står Bjugn særlig sterkt, som en kommune som huser flere bedrifter tilknyttet oppdrettsnæringa. Deler av Storheia vindpark, den største vindparken i Fosen Vinds portefølje, ligger også i Bjugn kommune.

Avdekke potensial

Noen av strategiene det legges opp til i den nye næringsplanen er å satse på næringer som regionen mangler eller ha for lite av, øke graden av samarbeid og digitale løsninger, og oppsøke kunnskap fra andre forsvarskommuner og lære av dem.

Det blir også lagt vekt på å avdekke potensial for utvikling av leveranser til vindkraftprosjektet fra regionalt næringsliv, samt følge opp nye industrielle muligheter som vindkraftprosjektet kan gi.

Arbeidet med å ferdigstille internveiene opp til Storheia er godt i gang. Foto: Snorre Berg

Styrker og svakheter

Det trekkes fram at Fosen som region har flere styrker i kampen om konkurransekraft, deriblant nærhet til Trondheim, godt etablert havbruksnæring, industrielle kompetansemiljø og kampflybaseutbygging.

Av svakheter nevnes det at Fosen preges av lavt utdanningsnivå, lav befolkningsvekst, lav sysselsettingsvekst, polarisering mellom nord og sør i tillegg til tradisjonell og sårbar industri. Dette er områder som det må jobbes videre med, heter det i planen.

Uklar finansiering fra fylket

Planen er at arbeidet for å nå målene skal utføres av de som jobber med næringsutvikling innad i kommunene, i tillegg til å bruke noe ekstern kompetanse.

Arbeidet skal finansieres gjennom utviklingsmidler fra det såkalte Byregionprogrammet, som gir et tilskudd på 670 000 kroner fram til 2018. Midler kommer også fra kommunene i alliansen og fondsmidler fra Fosen regionråd.

Ettersom Fylkeskommunen har varslet at man vil stanse utbetaling til regionale fond, er noe av finansieringa fram til 2020 imidlertid uklar.

Rådmannens innstilling for kommunestyret i Bjugn er å slutte seg til planen.