Motsatt gir yrker med lavere utdanningskrav kortere livsutsikter, viser tall fra SSB. De har funnet at blant yrkene med lavere utdanningskrav er enkelte plaget med problematisk arbeidsmiljø. Kjemiske miljøbelastninger er imidlertid det som gir størst tap av levetid.

Prester lever lengst

Blant menn er det presteyrket som gir høyest forventet levealder, med 81 år. Prester kan dermed forvente å leve opp til fem år lengre enn gjennomsnittet av alle yrkesaktive menn. Også tilknyttede yrker som kateketer, misjonsprester og meningshetssekretærer har høy forventet levealder.

Blant menn er det yrket som matros som gir lavest forventet levealder, med 69,8 år, og dermed 11 år kortere levetid enn prester. Også dekksmannskap på skip har lav forventet levealder sammenlignet med gjennomsnittet.

Fysioterapeuter blant kvinner

Hos kvinner er det fysioterapeuter og ergoterapeuter som har lengst forventet levealder, med nær 86 år. Disse kvinnene lever om lag tre år lengre enn gjennomsnittet for norske yrkesaktive kvinner i samme periode.

Yrket der kvinner har lavest levealder er innen typiske serviceyrker av typen servitører, men også innen industriyrker.

Stabilt

Forskjellene i levealder er mindre hos kvinner enn blant menn. Ifølge SSB viser tidligere tall at tendensen endres lite over tid blant begge kjønn.

Rapporten konkluderer med at de som jobber innen yrker som krever høy utdanning, eksempelvis lærere, leger og tannleger, lever lengre enn de som jobber i yrker uten høye krav til utdanning.

Totalt 100 yrker var med i analysen.