- Det å være flyktningvenn innebærer å bruke litt av fritida si på en av kommunens flyktninger. Det er opp til den enkelte flyktningvenn hvor mye som legges ned, forteller flyktningkoordinator Kristin Skilleås i Bjugn kommune.

Nettverkbygging

De søker kontinuerlig etter flere frivillige som vil bidra til integreringa av kommunens totalt 37 bosatte flyktninger.

- Hensikten med flyktningvenner er å hjelpe de bosatte til å bygge nettverk og praktisere norsk. Mange av flyktningene vi bosetter er enslige voksne, som mangler nettverk og kjenner ingen. Ofte ønsker de seg noen de kan praktisere norsk med, forteller Skilleås.

Per nå har Bjugn åtte flyktningvenner, men det dekker på langt nær behovet.

Fisketur eller matlaging

- Behovet er stort, og vi har både enslige menn, enslige kvinner og alenemødre som søker venner. Vi prøver hele tiden å finne gode matcher, slik at det blir hyggelig både for de nylig bosatte og flyktningvennene.

Ifølge Skilleås varierer aktivitet og tidsbruk stort.

- Noen velger å ta dem med på fisketur, handletur, kafe eller matlaging. Noen treffes en gang i uka, mens andre treffes hver 14. dag. Selv om det ikke er satt et minimumskrav ser vi helst at det er en viss kontinuitet i møtene, sier hun.

Andre kulturer

Onsdag neste uke inviterer kommunen sine flyktningvenner til møte for å utveksle erfaringer. Her er også mulige nye flyktningvenner velkommen, sier Skilleås.

- Hvem som helst, som har interesse og lyst til å gi av seg og bli kjent med andre kulturer og mennesker kan bli flyktningvenner.