Kent Hage (18) kom flyttende til Bjugn fra Løten i Hedmark for ni år siden, og forteller at han hele tiden har følt at han ikke har passet inn. Årevis med psykisk og fysisk mobbing har gjort at Kent måtte søke hjelp hos helsesøster og psykolog for å få bearbeidet følelsene sine.

- Noen må gjøre det

Nå har Kent valgt å stå frem med en video der han forteller om mobbingen, i håp om at det kan hjelpe andre som er i samme situasjon som han selv og som ikke tør å si fra.

- Noen må gjøre det, og vise mobberne at ord kan skade. Det er ikke alle som kan stå frem og fortelle at de blir mobbet, men hvis man er flere som står sammen så er det kanskje lettere å få mobberne til å forstå at man må tenke seg om før man sier noe, forteller Kent.

Kent forteller at han ikke trives på Fosen, det har han aldri gjort i de årene han har bodd her. Når han er ferdig med løpet på Fosen videregående skole der han nå går, er planen å flytte tilbake til Hedmark. Kent forklarer at han har opplevd verbal mobbing, anonym mobbing og fysisk mobbing som slag, spark og dytting. Da han gikk i 6.klasse måtte han til slutt bytte skole fordi mobbingen ble for mye.

- Jeg har bodd her i ni år, og i alle de åra har jeg blitt mobbet for hvordan jeg prater, hvem jeg er og hvilke klær jeg går i, sier han.

Tror de som mobber sliter sjøl

- Jeg går ikke i merkeklær, eller henger med de populære. Jeg kler meg i det jeg føler meg komfortabel i. Jeg tror at de som mobber har problemer sjøl, de rakker ned på andre for å få oppmerksomhet og føle seg bedre. Jeg ser mange som blir mobba og som ikke tør å si noe, da går jeg heller bort til dem og får dem med i vennegruppa mi, sier Kent.

Kent forteller at han har opplevd å miste en venn som stod ham nær. Han er selv smertelig klar over hvor vondt det kan oppleves å være den som blir mobbet, og selv om han hadde litt betenkeligheter med å stå frem og fortelle åpenhjertig, så valgte han å gjøre det i håp om at det kan være til hjelp for andre som ikke tør si fra om mobbing.

- Det er farlig, det er så mye av det og det kan gå altfor langt. Det gjør vondt, det kan jeg skrive under på. Hvis man holder det inni seg kan det bli så mye at man ikke orker mer, og da kan de som mobber i verste fall risikere å sitte der med et liv på samvittigheten sin, sier Hage.

Gjør det for seg selv og andre

- Hvordan har du reagert på mobbingen, hva gjør du når noen sier noe stygt til deg?

- Jeg har bare sagt; Ja, det er din mening. Jeg har prøvd å ikke lage så mye nummer ut av det.

- Hvordan har responsen vært etter at du delte videoen der du forteller om mobbingen?

- Jeg var ikke helt komfortabel med å legge det ut, men jeg havnet til slutt på at jeg ville gjøre det både for min egen del og for andre som kanskje sliter med det samme, sier Kent.

Kjente seg igjen

Kent har lenge ønsket seg en tatovering med en enkel tekst der det står «I don’t have friends, I have family» , og tok turen innom tatovør Raymond Wedø på Brekstad.

Wedø, som selv opplevde mye mobbing som ung, ble etter hvert kjent med Kent og kjente seg igjen i mye av det Kent fortalte.

- Kent kom innom studioet og ville ha en enkel tekst. Vi diskuterte litt frem og tilbake rundt pris og design, og han ville ha det enkelt og billigst mulig. For meg er det viktig at man skal være fornøyd i mange år og ikke bli lei av tatoveringene, derfor prøver jeg å få til så mye jeg kan innen kostnadsrammene. Kent spurte meg om jeg var åpen for en utfordring, om jeg var villig til å bli med på at han kunne få tatoveringen gratis om han lagde en video som fikk 1500 likes forteller Wedø.

Svaret var nei. Wedø svarte med at ingenting i livet er gratis, men at dersom Kent kunne gi ham en god grunn til at skulle få en tatovering så skulle han vurdere det.

- Har selv kjent bygdedyret på kroppen

- Jeg begynte å spørre Kent om hvem han er og om interessene hans, og etter ei stund begynte han å åpne seg og fortalte om sitt turbulente møte med Fosen og mange år med mobbing. Selv ble jeg mobbet mye på barneskolen på Hitra, mobbing er derfor en sak som står meg veldig nær, forteller Wedø.

Wedø trivdes best i eget selskap og ble asosial i flere år med unntak av noen få gode venner.

- Jeg kjente meg igjen i det Kent fortalte, og tenkte at denne karen fortjener faktisk noe godt. Jeg spurte ham om han var villig til å stå frem med historien sin, sånn at vi kan få belyst problemene med mobbing, sier Wedø.

- Jeg har selv kjent bygdedyret på kroppen. De som har hørt Anders Jektvik’s «Aill kjeinne aill», vil nok kjenne igjen følelsen av å være litt annerledes på et lite sted hvor man skal være som alle andre og blir hakket på om man stikker seg ut, legger han til.

- Stor respekt

Raymond hjalp Kent med å lage en video der han forteller om mobbingen, og har sagt seg villig til å gi Kent en tatovering til en prisklasse langt over det han hadde forespurt, fordi han vil gi Kent noe han kan være stolt av resten av livet.

- Kent har vist et utrolig mot med å stå frem, og han fortjener all heder og ære. Jeg har stor respekt for en person som tør å by på seg selv på denne måten, tross motgang, sier Wedø.

I skrivende stund har videoen blitt vist 59 000 ganger, og responsen har vært mye større enn Kent hadde regnet med.

- Jeg har fått mange meldinger fra folk som sier jeg må stå rak i ryggen og fortsette sånn. Jeg tenker at det er bra at folk ser dette og håper at det kan bidra til at folk blir mer oppmerksomme, og at de som mobber andre tenker seg godt om før de sier noe eller skriver noe, sier Kent.

- Gjør sterkt inntrykk

Kommunalsjef i Bjugn kommune, Kjetil By Rise forteller at skolen og kommunen vil se på saken for å lære av eventuelle feil, og synes det er flott gjort av Kent å stå frem på denne måten.

By Rise så selv videoen torsdag kveld.

- Dette er en historie som gjør sterkt inntrykk, og vi har her en ungdom som har opplevd noe ingen fortjener å oppleve. Det er flott at han står fram på en måte som gjør at alle vi som har ansvar for barn og unge må gå i oss selv for å hindre at slike ting skjer, forteller kommunalsjefen.

- Et udiskutabelt ansvar

- Skolen og kommunen har et udiskutabelt ansvar for elevenes miljø både på skolen og i skolebussen og vi ser på denne saken for å få klarhet i hva vi har gjort eller ikke gjort i løpet av disse årene, ikke minst for å lære av de feil som har skjedd, sier By Rise.