- Jeg registrerer at det er stort engasjement og mange meninger rundt dette. Hvis de fremmer forslag om ny dialog må det behandles politisk, sier Tom Myrvold (H), ordfører i Ørland, om underskriftskampanjen som ble igangsatt forrige uke.

Kampanjen tar sikte på at Ørland og Bjugn skal gjenoppta dialogen om sammenslåing, og har i skrivende stund 467 underskrifter. 232 av dem er bjugninger, mens 235 av dem er ørlendinger.

Vekker engasjement

Initiativtakerne Roger Røstad fra Bjugn og Thor Bretting fra Ørland ønsker å overlevere underskriftene til sine respektive ordførere etter hvert.

Debatten om sammenslåing har gått varmt på sosiale medier etter at det ble kjent at Ørland åpnet for ny dialog med Bjugn i begynnelsen av desember.

- Jeg synes det er bra at det kommer ut informasjon, slik at man ser at ting som tidligere har blitt presentert som sannheter, ikke er realiteten, sier Myrvold.

Må ha ny avtale

- Hva tenker du på da?

- Det ene går på påstanden om at Ørland kommune har lukket døra til Bjugn. Det har vi absolutt ikke gjort. Døra har vært åpen for dialog dersom nye elementer skulle dukke opp. Det vil ikke bli aktuelt å gjenoppta dialogen dersom vi ikke er i stand til å komme fram til en ny avtale. Den gamle ble stemt ned av ørlendingene, sier Myrvold.

- Ørland har heller ikke sagt at vi ikke er villige til å innføre eiendomsskatt på verker og bruk. Det var kun skatt på hus og hytter vi ble enige om ikke å ha i den nye kommunen. Vi ønsket at ei fellesnemd kunne se på konsekvensene av skatt på verker og bruk, som igjen kunne komme med sin anbefaling til det nye kommunestyret, sier ordføreren.

Overrasket

Ordføreren sier han ikke hadde forventet at utspillet om dialog tidligere denne måneden ville vekke så mye engasjement og debatt.

- Jeg hadde ikke en forventning om en slik folkeaksjon. Men det som er viktig for oss er å si at vi ikke lukka døra til Bjugn, og vi har ikke sagt nei til eiendomsskatt på verker og bruk, sier Myrvold.

Etter utspillet om ny dialog mellom de to kommunene har flere spekulert i timinga for beslutningen. Kommunestyret i Roan skulle samme dag avgjøre hvor vidt de ønsket dialog med Bjugn og Åfjord, bare timer før.

- Ingen taktiske hensyn

- Mange spekulerer i timinga vår og hvorfor det ble slik. Det enkle svaret er at vi ble bedt om å gi tilbakemelding til Fylkesmannen før 12. desember. Da var det enten å behandle saken da vi gjorde, eller vente til neste formannskapsmøte som var berammet til 16. desember.  At dette var samme dag som kommunestyremøtet i Roan hadde vi ingen oversikt over. Det ligger ingen taktiske hensyn bak, forsikrer Myrvold.

Blir tema 20. desember

Ordførerkollega Ogne Undertun (Ap) i Bjugn sier forespørselen fra Ørland vil bli tema under det ekstraordinære kommunestyremøtet 20. desember. Dersom underskriftene er overlevert innen den tid, ser ikke ordføreren noen grunn til å vente med behandlinga.

- Dette er et innbyggerinitiativ, og dersom de klarer å få nok underskrifter vil vi selvfølgelig forholde oss til det. Hvorvidt det blir samtaler er opp til kommunestyret å avgjøre, men de har rett på at saken blir behandlet, sier Undertun.

- Jeg er ikke overrasket over engasjementet, men jeg vet ikke om jeg konkluderer med at engasjementet nødvendigvis er så stort. At noen er sterke tilhengere for sammenslåing av Ørland og Bjugn vet vi, sier han om kampanjen.

- Mer enn avstander og geografi

Han mener flere bjugninger begynner å se at sammenslåing med Åfjord og Roan kan være fordelaktig.

- Jeg registrerer at det er mye snakk om hva som er naturlig og ikke i denne saken. Det er ingen som har benektet at Ørland og Bjugn er det mest naturlige dersom man kun ser på kartet. Spørsmålet er om man skal gjøre det som er naturlig eller om man skal gjøre det som er fornuftig. Dessuten merker jeg nå en bevegelse i befolkninga i Bjugn der flere ser at det er mer enn bare avstander og geografi som virker inn på hvordan en kommune vil fungere.

Uenig med Myrvold

Undertun er imidlertid uenig i at Ørland ikke lukket døra til Bjugn etter folkeavstemminga i mai i år.

- Hva som menes med å lukke døra er et definisjonsspørsmål, men kommunestyret i Ørland vedtok å avslutte dialogen med oss, og vi har ikke hørt fra dem på godt over et halvt år, slår Undertun fast.