Rådmann Per Ola Johansen legger også i år fram et budsjett som tyder på at en fremdeles har god tru på framtida i Åfjord. Nytt basseng og et eget hus for åfjordsbåten er blant tiltakene som det skal tas fatt på i året som kommer.

Styring

Budsjettet er det viktigste styringsdokumentet kommunestyret vedtar i løpet av året. Fredag skal Åfjord vedta sitt. Ifølge normen er budsjettet en oppstilling over en kommunes samlede inntekter, utgifter og investeringer året som kommer. Kommuneloven stiller krav om balanse mellom inntekter og forpliktelser. Manglende forståelse for dette har ført mange kommuner over på den fryktede ROBEK-lista. Rådmannen i Åfjord frykter imidlertid ikke at en kommer til å havne der med det første.

Stødig

Åfjord kommune har gjennom mange år vært kjennetegnet av stødig økonomistyring. Dette har gjort at de både har klart å realisere investeringer og samtidig legge opp til et godt og stabilt tjenestetilbud i skole og helse. Nybygging innen disse sektorene har ført til at Åfjord kommune har høg gjeld.

–Handlingsrommet for nye tiltak er mer begrenset, medgir rådmannen.

Nybygd

Samtidig kan vise til en kommune som har nye barne- og ungdomsskoler, nye barnehager, et flunkende nytt helsesenter og nye kulturarenaer. Kommunen er godt rustet for å gi et godt tjenestetilbud. En har gjort unna mange kommunale investeringsprosjekter. Disse kom i god tid før de pågående utbyggingene knyttet til ny kampflybase og vindkraftproduksjon kom i gang for fullt.

Utfordringer

Budsjettet for neste år blir utfordrende. Blant annet fordi kommunen er av de kommunene i fylket som får minst økning i inntektene for året som kommer. Økninga er på skarve 1,5 prosent. Synderen er befolkningssammensettinga. Tallet på innbyggere mellom 6–15 år går ned, og denne aldersgruppen gir god uttelling i inntektssystemet. Dette innebærer at kommunen går inn i 2017 med mindre midler til disposisjon enn foregående år. Dette er imidlertid en utvikling som en har forutsett.

–Men det betyr også at vi blir nødt til å ta noen grep, sier rådmannen.

Reduksjoner

Samtidig som antallet skoleunger har gått ned, har en sett en økning i tallet på småbarn. Dette utløser et økt behov for barnehageplasser, noe som ikke utløser de samme overføringene som økning i antall skoleunger ville gitt. Kapasiteten i barnehagene er utvidet for å kunne oppfylle kravet om full barnehagedekning.

–Det er et uttalt politisk mål i Åfjord at det skal være full barnehagedekning, sier Johansen.

Langsiktig

Han sier at det også kan være fornuftig sett i langsiktig økonomisk perspektiv, da blant annet barnehagedekning sannsynligvis er en faktor som avgjør om unge vil etablere seg i kommunen.

Det er gjennomført sparetiltak i flere runder de siste årene. For at drifta skal kunne gå i balanse i 2017, må det gjennomføres en ny runde med innsparingstiltak i 2016/2017. Det vil bli rådmannens lodd å se på hvilke konkrete tiltak som skal settes inn.

Samfunnsbygging

Åfjord kommune har satt seg som mål at de innenfor de rammer som er tilgjengelige, vil levere gode tjenester som gjør Åfjord til et inkluderende og trygt samfunn. Her skal det både være godt å vokse opp, arbeide, og å bli gammel. At de langt på veg har lyktes, mener rådmannen at en kan lese seg fram til i tilgjengelige statistikker. Kommunen har full barnehagedekning, et godt skoletilbud og et godt utbygd helse- og omsorgstilbud. Han mener likevel det må satses offensivt for at en fortsatt skal ha ei positiv samfunnsutvikling. De vil legge til rette for at enda flere skal kunne flytte til og bosette seg i Åfjord.

–Blant annet ønsker vi å legge til rette for flere utleieboliger. Da kan folk som vurderer å flytte til Åfjord komme og prøvebo uten at de er nødt til å kjøpe bolig, sier Johansen.

Avgifter

Sammenliknet med samtlige kommuner på Fosen er Åfjord den desidert billigste å kople seg på vatn og kloakk. Mens en åfjording må ut med under 4000 kroner for å få vatn, må til sammenlikning leksværingen ut med om lag 20 000 kroner mer.

–Vi ligger lågt her fordi det er dyrt for unge å etablere seg. Derfor vil vi ikke at det skal være dyrere en høgst nødvendig, sier Johansen.

Derimot mener han de ligger på noenlunde samme nivå som andre fosenkommuner når det gjelder avgifter.

Tilflytting

Gjennom prosjekter for økt tilflytting, tilrettelegging for næringsliv og nye innbyggere gjennom en effektiv saksbehandling og et godt planarbeid, ønsker kommunen å legge til rette for økt bosetting. Kommunen vil også engasjere seg for å skape næringsutvikling og bidra til å etablere en god infrastruktur i hele kommunen. Bygging av nye byggefelt er en del av strategien. Dette er ei utgift som rådmannen mener vil lønne seg i det lange løp.

–Vi ser på det som en utgift til inntekts ervervelse, sier han.