Sør-Trøndelag tingrett valgte onsdag denne uka å varetektsfengsle den siktede mannen i 30-årene i nye fire uker. Vedkommende er fortsatt siktet for grov kroppsskade med døden til følge.

Kniv

Det var 10. oktober i år at en mann i 30-årene døde etter det politiet først omtalte som «slossing» i en leilighet i Botngård i Bjugn. Det var kun to menn, begge i 30-årene, til stede i leiligheten den aktuelle natten. De to var kompiser og satt og drakk sammen. Ifølge siktedes forsvarer skal de ikke ha vært veldig beruset. Det oppsto en uoverensstemmelse mellom de to. Siktede har forklart at kompisen trakk en kniv og stakk ham i halsen. Deretter har siktede forklart at han slo kompisen én gang og at kompisen da ble liggende bevisstløs. Siktede skal da ha ringt nødetatene og startet livredning.

Les mer: Hevder han handlet i selvforsvar

«Betydelig stikkskade»

Ifølge kjennelsen fra Sør-Trøndelag tingrett, er det store spørsmålet i saken hvorvidt siktede handlet i nødverge. Retten mener det er sannsynlighetsovervekt for at det ikke forelå en nødvergesituasjon som medfører at siktedes voldshandling er lovlig etter straffelovens paragraf 18.

«Det vises her for det første til siktedes egen forklaring og erkjennelse av at det var hans egen voldshandling som forårsaket kameratens død. Spørsmålet er om det forelå nødverge. Siktede har forklart at det forelå en nødvergesituasjon, noe som også underbygges av at han ble påført betydelig stikkskade i halsen. Ut fra skadefølgen samt siktedes forklaring på stedet til lege og ambulansepersonell finner retten at det foreligger sannsynlighetsovervekt for at siktede gikk lenger enn det som var nødvendig i sitt forsvar og at han gikk over grensene for lovlig nødverge», står det i kjennelsen fra Sør-Trøndelag tingrett.

Godtok kjennelsen

Retten påpeker også at hendelsesforløpet ikke er helt klarlagt.

«Etter at det foreligger svar på de tekniske undersøkelsene kan det bli behov for ytterligere etterforskning som siktede ikke bør få mulighet til å påvirke», står det i kjennelsen.

Påtalemyndigheten ba om at siktede måtte holdes i varetekt i nye åtte uker, mens retten fant grunn til å begrense perioden til fire uker. Både siktede og aktor godtok rettens kjennelse.