- Jeg hadde vært inne på tanken om en slik aksjon, men trengte et lite skuv, sier Bretting om aksjonen han startet søndag. Det skjedde etter at bjugningen Rune Angell-Jacobsen i helga sendte følgende melding til Bretting på Facebook:

«Hei, Thor! Noen burde starte en FB-gruppe for sammenslåing av Ørland og Bjugn! Jeg har for mye annet å gjøre til å administrere og følge opp en sånn side, men blir veldig gjerne med! Tror gruppen ville fått stor oppslutning. Vet du om noen som kan ta utfordringen?»

- Verdens mest naturlige

- Nå må vi se framover og finne løsninger. Bjugn og Ørland må jo være verdens mest naturlige sammenslåing, sier Bretting. Høyre-politikeren i Ørland følger seg like mye som bjugning, og sier sjøl at han tilbringer like mye tid på hytta ved Litj-Gjølga i Bjugn som heime på Opphaug.

Navnet på aksjonssiden han nå har opprettet er «Vi som ønsker at Bjugn og Ørland blir en kommune». Slagordet og logoen er det pensjonert jagerflyger og jazzentusiast Leif «Spoon» Skei som har bidratt med. «Fly og vainj - hainj i hainj» står det å lese på aksjonslogoen.

- Sammenslåing er målet

- Sammenslåing er målet, men går ikke det så må vi få til en grensejustering. Jeg har blitt kontaktet av folk i Ervika og på Eide som ønsker en grensejustering slik at de blir en del av Ørland. Det har allerede vært kontakt med fylkesmannen om dette, sier Bretting.

Bretting skapte både debatt og til tider bølger da han lanserte en Facebook-gruppe med krav om bedre ferjeforbindelse mellom Brekstad og Valset. Denne siden har mandag formiddag 3201 medlemmer. Hvor mange som vil være med i den nye gruppen er han ikke sikker på, men Bretting merker raskt interessen etter at han opprettet aksjonen søndag.

Brekstad og Botngård

- Nå må Ørland og Bjugn starte prosessen med blanke ark. Begge må gi og ta litt, sier Bretting. Bretting peker på at når ledelsen i Bjugn mener det er greit å legge kommunesenteret til Årnes ved en sammenslåing med Åfjord, så bør det ikke være problematisk å gjøre Brekstad til kommunesenter ved en sammenslåing med Ørland. Når det gjelder andre kommunale funksjoner enn plassering av ordfører og rådmann, så mener Bretting det bør være greit å finne en god fordeling mellom Botngård og Brekstad.

Ønsker saklig debatt

- Vi må bruke de fasilitetene som finnes, det er ingen mening i å tro at det skal bygges rådhus i 100-millionersklassen, sier Bretting. Han håper at temaet kan komme opp når kommunestyret i Ørland møtes neste uke.

- Nå vil jeg først oppfordre folk til å bli medlem av aksjonen på Facebook, og så er det viktig at alle bidrar til en saklig debatt. Jeg ønsker ikke at noen skal bli «hengt ut» i denne debatten, sier Bretting.

Slik er logoen til aksjonen. Illustrasjon: Leif Skei
Denne meldingen fra Rune Angell-Jacobsen fikk Bretting til å etablere aksjonssiden. Foto: Skjermdump