- Målet må være å skape et innovativt miljø for næringsutvikling i Indre Fosen. Jeg mener dette løses best i et foretak hvor det i styret sitter både politikere og representanter fra næringslivet, sier Penna Steen som er daglig leder i Leksvik-firmaet CNC Produkter AS.

Behandles torsdag

Fellesnemda for Indre Fosen kommune skal torsdag behandle hvorvidt næringsarbeidet i Indre Fosen skal organiseres i et kommunalt foretak eller i et politisk utvalg.

- I styret i et kommunalt foretak vil man ha en kreativ samling av både politikere og næringslivsfolk, mens et utvalg vil bestå av politikere som kanskje ikke har sitt hovedvirke i næringslivet, påpeker Penna Steen når lokalavisa ber om hans mening om saken.

Fra 2017

Næringsarbeidet i Rissa kommune er i dag organisert i det kommunale foretaket Rissa utvikling. I fellesnemdas møte torsdag skal politikerne velge et av følgende alternativer for organisering av næringsarbeidet fra nyttår 2017:

«Alternativ 1: Næringsarbeid organiseres politisk som et kommunalt foretak fra 01.01.2017. Det foreslås at styret i det kommunale foretaket består av 6 politikere og 4 styremedlemmer fra næringsliv / landbruk fra begge kommuner.

Alternativ 2: Næringsarbeid organiseres politisk i et næringsutvalg fra 01.01.2017. Næringsutvalget skal bestå av 6 politikere.»

Fra Rissa til Indre Fosen

Dersom politikerne velger foretaksmodellen, betyr det i praksis at Rissa utvikling blir endret til Indre Fosen utvikling. Olbert Aasan, som i dag er daglig leder i Rissa utvikling, ser for seg at de ansatte i dagens Rissa utvikling blir med over i Indre Fosen utvikling. Samtidig påpeker han at lite er bestemt, siden politikerne først torsdag skal avgjøre om det blir kommunalt foretak eller politisk utvalg fra nyttår.

- Men dersom politikerne går for et kommunalt foretak, antar jeg at Rissa utvikling blir videreført i Indre Fosen utvikling. Jeg tror også at de som jobber med for eksempel landbruk i Leksvik kommune, blir med inn i Indre Fosen utvikling. Det vil være naturlig å samle alle ressurser i det nye foretaket, sier han.

Aasan påpeker at det allerede i dag er mye samarbeid mellom Rissa utvikling og Leksvik kommune.

- Vi har samarbeid om landbrukssatsingen. Ellers så leier vi ut folk til Leksvik, og de leier ut til oss, forklarer han.

Vektlegger samarbeid

Aasan fremhever at samarbeid og gode prosesser blir viktig dersom politikerne går for Indre Fosen utvikling.

- Det er ikke slik at Rissa utvikling skal komme og ta over Leksvik. Vi må samarbeide gjennom gode prosesser, og vi har allerede i dag en god samhandling.

- Hvor godt kjenner du Leksvik-industrien?

- Den kjenner jeg godt. Vi treffes jo i en del sammenhenger, og jeg kjenner de fleste bedriftslederne der. Det er mye bra i Leksvik-industrien. Dette er en spennende sak, svarer Aasan.

Skal evalueres

Modellen som blir valgt for felles organisering av næringsarbeidet skal innen september 2017 evalueres. Dette for å vurdere hvilken modell Indre Fosen skal ha fra 1. januar 2018 da den nye kommunen trer i kraft. Derfor har innstillingen til fellesnemda torsdag et eget punkt som lyder slik:

«Andre former for organisering kan være aktuelle å vurdere for næringsarbeid fra 01.01.2018. Aktuelle organisasjonsformer skal utredes fram mot september 2017, før konstituering av kommunestyret for Indre Fosen kommune gjennomføres.»

Olbert Aasan er daglig leder i Rissa utvikling. Foto: Arkivfoto