- Det er artig å se at man lykkes med faget, også utenfor skolen, sier Jørgen Skavdal Søraker (18).

Sammen med Simen Berg (18), Nanna Berre (18) og Line Christine Grøntvedt (17) fra Fosen videregående skole har han nylig fått vite at han er videre i 2. runde av OL i realfag.

Internasjonale olympiader

Konkurransen er en årlig foreteelse, der elever fra hele verden deltar i internasjonale olympiader innen fag som kjemi, fysikk, biologi og informatikk. Hensikten er å stimulere til større interesse for realfag.

Jørgen og Line Christine konkurrerer i grenen biologi, Nanna konkurrerer i kjemi, mens Simen stiller som «utøver» både i kjemi og fysikk.

De har alle bestått kvalifiseringsoppgavene i sine fag, og går dermed videre til treningsleir på NTNU i Trondheim på nyåret, og det som blir 2. runde av lekene.

Sulten på kunnskap

- Deretter kan de gå videre til landslagssamling, før en eventuelt internasjonal konkurranse i sommer, som vil bli avholdt flere ulike steder i verden. Det er kun et fåtall som får bli med på det, forteller kjemilærer Ulf Steinar Berg ved Fosen videregående skole.

Men selv om nåløyet er trangt skal man slett ikke avskrive kvartetten fra å komme langt. De har alle utmerket seg stort innen sine fag, og er sulten på enda mer kunnskap.

- Slipper pugging

- Det er veldig artig å være med på. Samtidig blir det nok litt skummelt når man sitter der og skal løse oppgaver, og man vet at alle i rommet har like god karakter i faget som en selv, sier Simen.

Simen og resten av gjengen må komme gjennom pensum på langt kortere tid enn sine øvrige klassekamerater.

- Under lekene skal vi først og fremst løse problemstillinger. Så vi slipper heldigvis å pugge framgangsmåter, sier Simen.

Møter likesinnede

- Det gjelder å anvende kunnskapen vi har lært tidligere, legger Nanna til.

Gjengen er alle svært interesserte i realfag, og ikke overraskende er det innen disse fagområdene de ser for seg å jobbe: Jørgen vil bli biolog, Line Christine vil bli cellebiolog, Nanna vil bli sivilingeniør, mens Simen vil jobbe med noe innen nanoteknologi.

De gleder seg til å møte andre likesinnede under treningsleiren på NTNU, og ser på konkurransen som en artig motivator.

- Det blir en ekstra motivasjon gjennom skoleåret, sier Jørgen.

Stolte av elevene

- Dessuten er det veldig god repetisjon på stoff vi har lært tidligere, istemmer Simen.

Realfagslærerne ved skolen er stolte av å sende så mange som fire elever til OLs 2. runde.

- Det er ei fin kvalitetssikring at vi får med elever i OL hvert år. Det er ikke mange videregående skoler i Sør-Trøndelag som slår oss i antall elever, forteller Ulf Steinar Berg.

Kvartetten får mye ros for jobben de legger ned.

- Dette er en kunnskapstørst og lærevillig gjeng, sier Jane K. Bjørkli.